„Густав Климт – претеча модерне“

Ученици наше школе присуствовали су 13.11.2018. године заједно са директорком Аном Савковић и наставницама немачког језика, Иваном Вујић и Катарином Живковић отварању изложбе „Густав Климт – претеча модерне“ у Техничкој школи. Изложбу поводом 100 година од смрти најпознатијег аустријског сликара Густава Климта организовала је у сарадњи са Аустријским културним форумом из Београда професока немачког језика Душица Рајевац.

Изложба се састоји од 15 форекс панела са текстом на српском и немачком језику, на којима су, уз многобројне репродукције и документарне фотографије, приказане најважније прекретнице на Климтовом сликарском путу, као и важни тренуци у његовом приватном животу.
Климт је кроз своја дела понудио одговор на питања о смислу људског постојања - спасење човечанства кроз јединствену снагу уметности и љубави. Уметност нас уводи у сферу идеалног, јединог места где можемо пронаћи чисту радост и испуњење.

Општинско такмичење у пливању

Општинском такмичењу у пливању, које је одржано 13. новембра 2018. године на базенима Спортско-рекреативног центра „Петница“, ученици Школе су остварили следеће резултате:

– Наталија Савић, ученица трећег разреда, у дисциплини „краул“ освојила је друго место;

– Марко Тодорчевић, ученик шестог разреда, у дисциплини „делфин“ освојио је друго место;

– Вања Максимовић, ученик седмог разреда, освојио је друго место;

– Нора Дамњановић, ученица шестог разреда, у дисциплини „краул“ освојила је друго место;

– Емилија Аћимовић, ученица петог разреда, у дисциплини „прсно“ освојила је треће место.

            Ученици који су освојили прва места и тако се пласирали на Републичко такмичење у пливању су:

– Тијана Тодорчевић, ученица осмог разреда, у дисциплини „краул“;

– Сташа Дамњановић, ученица осмог разреда, у дисциплини „делфин“;

– Петар Стојановић, ученик седмог разреда, у дисциплини „леђно“.

            Сви ученици су добили медаље за своја освојена места.

"Да смеће не буде веће"

Трећаци су почетком месеца учествовали на још једном конкурсу који има за циљ буђење еколошке свести. Одељења III2 и III3 су овога пута имала задатак да направе  употребни предмет од пластичних кеса. На овај начин организатор дванаестог по реду Фестивала науке, а уједно и овог  конкурса под називом "Да смеће не буде веће", жели да смањи бацање кеса у смеће и покаже разне начине њиховог другачијег коришћења.

Уколико буду ушла у ужи избор такмичења, фотографије радова које су одељења направила, биће изложена на овогодишњем Фестивалу науке.

Поклони за ученике специјалног одељења ОШ „Нада Пурић“

Одлична сарадња Епархије ваљевске и Основне школе „Нада Пурић“ потврђена је још једном милосрдном акцијом, коју су реализовали Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске и Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженија Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете  Богородице за ученике са посебним потребама који похађају ову школу. У сарадњи са њиховим наставницима, направљено је 25 пакетића бојица, блокова, свезака и других ђачких потрепштина, као и књижица о Светом Нектарију, које су уручили епархијски секретар за веронауку јереј Далибор Чкојић и вероучитељ ОШ „Нада Пурић“ ђакон Јован Новитовић. У име домаћина, добродошлицу дародавцима пожелела је директорка Ана Савковић, а у учионици срдачан дочек приредили су им ученици са својим наставницима, специјалним педагозима Горанком Калембер – Лучић, Митром Минић, Јасном Мирковић и Немањом Аћимовићем. Подсетивши на речи Господа Христа да Царство небеско управо деци припада, јереј Далибор Чкојић изразио је велико задовољство сарадњом коју све епархијске службе имају са „четвртом“ школом и пожелео да сличних подухвата буде и у времену пред нама. Благодарећи на поклонима, малишани су углас изговорили молитву „Оче наш“, коју су крај драгог „вероучитеља Јове“ научили на часовима веронауке, а потом се латили бојица да покажу гостима и своје цртачко умеће.

Хуманитарни турнир у малом фудбалу

Седмог и осмог новембра крајем прошле недеље је одржан турнир у малом фудбалу, у организацији актива физичког васпитања. Турнир је био у склопу акције скупљања новца за ученика Митра Ребића који има проблеме са видом и треба да се оперише.

На турниру су узели учешће три екипе односно одељења петих разреда,као и  шестих, седмих и осмих разреда.Играло се по куп систему односно на елиминације тако да су се у финалу састали ученици петог и шестог резреда и у другом финалу ученици седмог и осмог разреда.

Победник за млађе је одељење VI3, а за старије разреде, одељење VIII3 која су добила пехаре за освојена прва места. Турнир је судио наставник  Јовановић Бранко.

Пројекат „ОСНОВИ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ“

У четвртак, 1. 11. 2018. у Свечаној сали Школе у 11.35. ученици 4. разреда  су присуствовали предавању које је реализовала  Полицијска управа Ваљево. Предавање је обухватило две теме: Тему „Полиција у служби грађана“  је реализовала  Слађана Максимовић, школски полицајац. Тему  „Безбедност деце у саобраћају“  је реализовао Александар Обрадовић, саобраћајни полицајац,

            Ученици  су упознати  са   начинима како се заштитити од опасности  и  непријатности на улици и у школи. Могли су да чују шта све ради полиција да би заштитила грађане.

            Да би се осећали безбедно у школи предочено им је да треба  избегавати  сукобе јер се разговором постижу много бољи резултати. Да не носе скупу одећу, накит, мобилне телефоне и много новца. Да не узимају туђе ствари, а своје да чувају. Да се обрате родитељима, учитељима и полицији ако је потребна помоћ.

            Ученици су упозната са првилима саобраћаја и безбедног понашања у саобраћај.  Све у циљу унапређивања безбедности деце.

            Кроз презентацију са ученицима је успоставњена сарадња тако да су ученици могли активно да учествују, да износе своја искуства и знање.

 

Час о Михајлу Пупину у школској библиотеци

У среду, 31. октобра 2018. године, ученици одељења IV1, заједно са својом учитељицом, Слободанком Ашковић, провели су час у школској библиотеци. Час је био посвећен великом проналазачу, а још већем човеку – Михајлу Идворском Пупину.

            Читајући у својим читанкама одломак из Пупиновог дела „Са пашњака до научењака“, ученици су могли да уоче Пупинову племениту природу и истинску везаност за домовину. На часу у библиотеци је продубљено такво посматрање Пупиновог лика – не као само научника, већ као великог добротвора и човека којег наука и светска слава нису одвојили од родног дома и моралних вредности.

            Пролазећи кроз дело „Са пашњака до научењака“ наилази се на многштво Пупинових мудрих закључака, лекација за живот и савета који и данашњем човеку могу постати мисли водиље. Свако од ученика добио је по једну од таквих мудрих мисли, које ће покушати да анализирају и усвоје као добронамерне савете за будућност.

            Велики део часа ученици су провели гледајући „Пупинову бајку“ – занимљив филм посвећен лепоти Пупиновог лика и изложби „Пупин од физичке до духовне реалности“, која је у току 2015. и 2016. године била постављена у Историјском музеју Србије у Београду. Топли и глас пун љубави Александре Нинковић Ташић, председнице образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, водио је ученике кроз живот Михајла Пупина, од његовог детињства у Идвору, преко светских путева, истичући при томе бројне Пупинове духовне вредности. Ученици су могли да чују колико је Пупинова мајка Олимпијада била значајна у његовом животу; како се Пупин дивио Светом Сави и колико је чврста била његова вера; колико је Пупин волео родни Идвор и Србију и бројне друге ствари којима се личност Михајла Пупина издиже до самог врха српских великана наше прошлости.

            На крају часа, ученици су износили своје утиске о реализованом часу и о томе шта их је највише задивило у Пупиновој личности. Уз то су бележили и предлагали теме за будуће часове у библиотеци. Час је осмислила и реализовала Слађана Ранковић, школски библиотекар.

Предавање о безбедности

У четвртак, 1. новембра 2018. године, у Свечаној сали Школе су одржана предавања на теме „Упознајмо полицију“, „Безбедност у саобраћају“ и „Насиље као негативна друштвена појава“. Предавање су одржали припадници Министарства унутрашњих послова – Александар Обрадовић, саобраћајни полицајац, и Јелена Филиповић и Слађана Максимовић, школски полицајци. Предавању су присуствовали ученици првог, четвртог и шестог разреда.