"Кенгур без граница" 2019.

У четвртак 21. 3. 2019. године у нашој Школи одржано је међународно такмичење "Кенгур без граница" на ком се појавило 90 ученика млађих  и 22 ученика старијих разреда. 

Квиз знања

Поводом прославе Дана школе у уторак 19. марта чланови Ученичког парламента су организовали квиз знања за ученике петог разреда. Ученици су проверили своје знање из свих предмета и лепо се забавили. Најуспешнији ученици су освојили награде.

 

„Превенција туберкулозе"

У Школи је реализовано предавање Превенција туберкулозе", поводом 24. марта, Светског дана борбе против туберкулозе. Организатор је Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, са предавачима Славицом Филиповић и Милицом Ранковић, струковним медицинским сестрама, специјалистима за јавно здравље. Предавању је присуствовало 56 ученика, сва три одељења шестог разреда и три предметна наставника.

Тематски дан - „Заштита на Интернету“

„Primum non nocere“— прво не нашкодити,

или не учинити штету, не наудити или не чинити зло.

 

Можда речи Хипокритове заклетве ни по чему не могу да стоје уз савремене технологије и модеран начин живота, али налазимо да је неопходно застати на тренутак и запитати се да ли има штетних последица употреба свега што је на менију Интернета, посебно што и не стоје увек јасна упозорења да употреба одређених садржаја може имати штетне последице по здравље, па и живот корисника, нема могућности да се држи далеко од домашаја деце, не зна се баш тачно коме се обратити за савет због нежељених последица.

            Овај проблем је препознат у нашој Школи, па је понедељак 18. март 2019. године био тематски дан посвећен теми „Заштита на Интернету“. Одржано је пет радионица прилагођених узрасту ученика, а водитељ је био Влада Арсић, писац и новинар који се овој теми посветио у оквиру пројекта фондацијеТијана Јурић“, подржаног од Делегације Европске уније у Србији.

            Тежиште теме било је на друштвеним мрежама и разоткривању метода којим се жртве уводе у систем уцене, а затим о непријатним, понижавајућим и опасним поступцима уцењивача према жртви. Мотиви за врбовање су различити, најчешће новац, прљави и опасни послови, настране и перверзне идеје.

            Важно је истаћи да осим за ученике,одржано је предавање за родитеље и просветне раднике школе, јер све што се дешава на плану дигиталних технологија подједнако је ново и за одрасле као и за децу, али су деца више везана и више присутна, лакше и неискусније приступају садржајима, па је зато контрола неопходнија.

            Исходи овог тематског дана могу се повезати са уводном темом. Интернет треба прихватити као што је прихваћена медицина: обратити се када је потребно, узети колико треба, користити као протетику, али  и даље неговати здраве облике живота.

 

"Безбедно учешће деце у саобраћају“

У четвртак, 14. 3. 2019. у  Школи, за све ученике првог разреда, је одржано предавање "Безбедно учешће деце у саобраћају“, које је реализовао Александар Обрадовић, вођа сектора прве категорије Полицијске управе Ваљево. Ученици су на слајдовима могли видети ситуације које су безбедне и које су небезбедне у саобраћају. На пример: где се играмо, како се крећемо тротоаром, како прелазимо улицу, како обилазимо препреке на тротоару, како се крећемо путем са и без тротоара и друге. Ученици су могли да уочавају и анализирају правилне и погрешне поступке учесника у саобраћају.

Пливачки час у Петници

Ученици III3, петог и седмог разреда 12. 3. 2019. године имали су пливачки час у СРЦ “Петница“ у организацији Бранка Јовановића, професора физичког васпитања и Новке Мосуровић Андрић, професора разредне наставе. Ученици су уживали у занимљивим играма и у представљању личних пливачких способности. Било је право задовољство пливати и учествовати у заједничким играма.

Радионица посвећена безбедности пешака

У уторак, 5. марта 2019. године, ученици првог разреда учествовали су у радионици посвећеној безбедном кретању пешака. Радионица за ученике првог разреда представља једну од етапа у реализацији пројекта City Walk – Градови за пешаке“, у који се Град Ваљево укључио крајем 2018. године.

            Радионицу су одржали експерти Центра за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада – Маријана Јовановић и Марина Спасић, саобраћајни инжењери, а организатор активности и представник Града Ваљева био је Бранко Петровић.

            Прваци су на занимљив и њима приступачан начин учили како треба да се крећу у саобраћају и како треба да прелазе пешачки прелаз. Уз игру и разговор, постајали су пажљиви учесници у саобраћају.

Здрави стилови живота

Ученици VI1 и VI3 су присуствовали радионици „Здрави стилови живота“, а данашња тема је била посебно занимљива: „CityWalk – кретањем до здравља“. Водитељи радионице су били представници Завода за јавно здравље др Александра Филиповић и Снежана Маринковић, нутрициониста, као и Црвеног крста Алекса Томић.

За ову јако важну радионицу су се заинтересовали и медији, па је део догађаја снимала и „Телевизија Ваљево Плус“.