„Очистимо свет“

Ученици VII разреда, који уче немачки језик, спровели су акцију „Очистимо свет“, која сe одржава сваке године 15. семптембра у преко 130 земаља, што је једна од највећих заједница из области очувања животне средине.

Разним акцијама велики број волонтера мотивише становништво да им се придружи у спровођењу активности које се баве очувањем планете. Њихова главна идеја је да свако у својој средини може да учини мали корак, чија је величина у томе што ће инспирисати још неког из своје околине да учини то исто! Природа цени допринос сваког појединца. А награда је – опстанак!

На часовима немачког језика посебан акценат се ставља на тему “Заштита човекове околине”, јер су становници земаља немачког говорног подручја посебно познати по разврставању и рециклирању отпада. Ученици су данас очистили школско двориште, разврставали отпад и дали пример и осталима да уз мало труда можемо много да учинимо како за себе тако и за читаву планету.

Молебан

Поводом почетка нове школске 2017./2018. године, у недељу 10. септембра, на празник Сабора Српских Светитеља, након Свете Литургије у Саборном храму Васкрсења Господњег је служен молебан и чин Призива Светог Духа за благословену нову школску годину за све ђаке, студенте, учитеље, професоре и родитеље, тј. како се у молитвама помиње „за оне који се уче и који их уче...“ Сваки наш подухват је потребно освештати молитвом, па зато овакво молитвено сабрање представља најлеши почетак школске године где се умножавају нова знања и придодају нови таленти.

 

Вероучитељ

Јован Новитовић, ђакон

Пројектна настава

Пројектна настава на тему „Дух Десанке Максимовић живи у нама“  почела је изложбом књига „Песник завичаја“ у школској библиотеци. Изложбу је припремио библиотекар Драган Павловић, а гости и учесници били су ученици IV3.  Потом је уследио низ активности за ученике: Анкета „Колико знамо о Десанки Максимовић“, читање и рецитовање њених песама, истраживање о животу и делу песникиње, записивање  занимљивости и питања ученика која су настала као резултат групног истраживачког рада у понуђеној литератури. Мапе ума са сређеним утисцимма и новим знањима после ове посете библиотеци биће представљене у следећој заједничкој активности коју ће реализовати  ученици IV3 са својом учитељицом Светланом Арсић и библиотекаром Драганом Павловићем.

Родитељски за предшколце

У понедељак, 11. септембра 2017. године, у Свечаној сали Школе одржан је родитељски састанак за предшколце који ће похађати припремни предшколски програм школске 2017/2018. године у Основној школи „Нада Пурић“. Присутнима су се обратили Зорица Бошковић, психолог Предшколске установе „Милица Ножица“, Ивана Јањић, логопед, Надица Живановић, дефектолог, као и представници „СуанПан“ школе  менталне аритметике. Родитељи су се информисали о томе шта њих и децу очекује у наредној години. Након разговора са стучним тимом, представиле су се и васпитачице Татјана Дивнић и Сандра Гавриловић. Пожелеле су им добродошлицу и пуно радости и успеха у заједничком дружењу. Након тога су прозвале предшколце из својих група и заједно са њима се упутиле у просторије где ће деца убудуће боравити.

А може и овако

Да градиво може да се савлада и у пријатној шетњи кроз природу, а не само са Википедије или неких других онлајн енциклопедија, показали су седмаци са својим наставницима 7. 9. 2017. године, када је за њих организована амбијентална настава и угледни часови из српског језика, географије, физичког васпитања и домаћинства. Са четири наставника: Милосавом Милићем, Весном Ивановић, Бранком Старчевић и Љиљаном Павловић, ученици су се упутили према Ћелијама са циљевима да обнове и допуне знање о рекама и језерима, пешачењем стекну кондицију и побољшају физичку спремност, упознају се са плодовима ране јесени који се користе у здравој исхрани, савладају форме изражавања (дескрипција, нарација, дијалог и монолог).

Иако је све било добро испланирано, спонтаност је дала бољи резултат. Паузе су допринеле да ученици уживају у панорами града са Маркове Столице, и да описи који су тада настали буду одлични. Допуњени су описима природе са Видиковца и погледа на реку Градац и околна брда, а украшени амбијентом манастира Ћелије.

Нису недостајале инспирације ни за тему доживљаја, било их је толико да ће их већи део остати за усмено изражавање. Ако је преко педесет тинејџера на једном месту, онда се прича сама плете у велику авантуру пуну узбуђења. Забележена је берба дрењина као посебан дар природе, јер је наставница Бранка објаснила да је дрен посебно богат танином, пектином и органским киселинама и баш ти састојци су оно што га чини посебним, поред витамина и минерала које има.

О чему су водили дијалоге и о чему су размишљали забележили су на стикерима од којих је направљен пано. Можда је на крају то и главни смисао овог излета, да се ученици једне генерације боље упознају, зближе, развију толерантнији однос једних према другима. Да ли су неки односи узнапредовали од симпатија до првих љубави, нисмо сазнали. Можда ће писмени задатак за који је ово бала припрема то открити, али нећемо одати тајну.

„Сачувајмо децу у саобраћају“.

Црвени крст Ваљево је у нашој школи, 8. 9. 2017. за ученике првог разреда започео овогодишње активности на тему „Сачувајмо децу у саобраћају“. 

Деци су се обратили Зорица Јовановић, Александар Томић и Марија Табић као активисти Црвеног крста, Снежана Маринковић и Дарко Савић, представници Завода за јавно здравље Ваљево и Славица Филиповић, представница Патронажне службе Дома здравља. Волонтери, ученици петог разреда, Ирина, Андреа и Марко, помогли су гостима у раду. 

 

Веома је важно упознати прваке са основим правилима понашања у саобраћају,  а овај вид активности је прилагођен узрасту. Уз занимљиве филмске сегменате из серије „Зебра, знак, семафор“, као и кратке секвенце из филмова „Опасне игре“ („Дунав филм“) и „Улица није место за игру“ („Авала Филма“), уз помоћ којих на практичним примерима могу научити нешто ново, ученици уочавају са чиме би се најчешће могли суочити на путу од куће до школе и обратно. 

Чланови подмлатка су организовали кратку игрицу за прваке са занимљивим питалицама које су се односиле на делове из приказаних филмова, а на крају су поделили мултифункционалне едукативне распореде часова на којима су на креативан начин, кроз слике и стихове објашњена правила понашања у саобраћају, саобраћајни знаци и учесници у саобраћају а све у циљу превенције и свакодневног подсећања првачића на безбедно понашање у саобраћају. 

Аждаје мог детињства

Учитељски факултет у Ужицу Универзитета у Крагујевцу и Интернет клуб организовали су Велики литерарни конкурс „Аждаје мог детињства“. На овом конкурсу наш ученик и песник Јован Рајовић II1, уз менторство учитељице Виолете Кењић, заслужено је добио Похвалу од стране стручног жирија за своју изванредну песму.

Нова школска година

Петак, 1. септембар, први школски дан у новој школској години. Првацима, први у животу, а петацима промена крила зграде. Сви узбуђени, лепи и осмехнути.