"Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода"

Свечаној сали Школе је 15. 11. 2017. године одржано предавање на тему "Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода" за ученике IV и VI разреда. Предавач је била Душка Андрић, самостални полицијски инспектор у одељењу за ванредне ситуације Ваљево.

„Активно слушање“

У уторак 14. 11. 2017. године у Свечаној сали Школе одржано је предавање за родитеље ученика другог разреда на тему: Активно слушање“. Предавање и презентацију је одржала педагог Школе Зорица Милић.

Вредне награде на конкурсу храмовне славе Светих Лекара и Бесребреника

На изложби цртежа и песничких остварења која је одржана у Центру за културу Ваљево, 14.11.2017. године, а поводом храмовне славе Светих Лекара и Бесребреника Козме и Дамјана, млади песник Јован Рајовић, II1, освојио је Прву награду за песму „Вера, Нада и Љубав“, а Анђела Челекетић,IV2, похвалу за цртеж. Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин који је честитао деци на марљивости и посебне честитке упутио младом песнику Јовану и Анђели. Овом приликом је Јован врло инспиративно и са пуно емоција прочитао своју награђену песму, и том приликом добио огромни аплауз присутних.

Предавања о Светомиру Николајевићу на "Коларцу” и "Клубу Видосав”

У Коларчевој задужбини је 13.11.2017. године одржано предавање о књизи Војкана Станића: ,,Светомир Николајевић – живот и дело. О овој изузетно занимљивој личности и његовом књижевном делу говорио је, поред неколико еминентних говорника и стручњака (др Миомир Гаталовић, научни сарадник у историјском институту Београда,  Хаџи Филип Трајковић, кустос Педагошког музеја у Београду, Снежана Николајевић, музиколиг, др Тихомир Илић, неуролог, Јелена Јовановић Симић, директор музеја српског лекарског друштва, Љубица Ћоровић, библиотекар у одељењу посебних фондова, Ненад Миленовић, истраживач сарадник у историјском институту Београда, др Војкан Станић, аутор) и Драган Павловић, библиотекар наше Школе. Том приликом је Драган Павловић подсетио слушаоце да је Светомир Николајевић, један од оснивача Српске Академије и Катедре за светску књижевност, али да је његово име због немара пало у сенку и заборав. Светомир Николајевић је први шекспиролог код Срба, изузетан есејиста, књижевни критичар, књижевни аналитичар, путописац, филозоф, естетичар, као и историчар. Чувена су његова јавна предавања и беседе којe су биле инспирација младим људима да се заинтересују за светску литературу. Први је Србима отворио врата светске књижевности и донео знања о Шекспиру, Бајрону, Ибзену, Овидију, Дантеу, Риги од Фере... Помагао је и многим младим српским писцима оног времена да објаве своја дела као што су писци Владислав Петковић Дис и Милан Ракић. Био је пријатељ са Стеваном Сремцем, Јанком Веселиновићем, Браниславом Нушићем, а венчани кум Миловану Глишићу. Светомир Николајевић је рођен у нашем завичају, у селу Радуша, давне 1844. године, а умро у Београду 1922. године.

На ову исту тему је Драган Павловић говорио 4.11.2017. године у "Клубу Видосав у Крагујевцу. Том приликом је домаћин ове књижевне вечери био књижевник Видосав Стевановић.

"Роман о Сраји"

У уторак, 7. новембра 2017. године, у сали Музичке школе, ученици четвртог разреда, присуствовали су представљању нове књиге Андреја Јелића Мариокова, "Роман о Сраји". Том приликом, на одушевљење деце, гостовао је и Љубивоје Ршумовић, познати књижевник за децу.
Организатор овог поетског дана је Матична библиотека "Љубомир Ненадовић" Ваљево.

Пројекат „Са оне стране дуге“

У оквиру Локалног акционог плана за децу 2017. године, са циљем смањења насиља међу вршњацима, Град Ваљево је финансирао Пројекат „Са оне стране дуге“. Реализатор овог Пројекта је „Друштво за церебралну парализу“ Ваљево, а њихов партнер у реализацији је Основа школа „Нада Пурић“. Време реализације пројекта је три месеца, почевши од месеца септембра, у ком су спроведене припремне активности са мр Аном Савковић, директором Школе, и педагошко-психолошком службом Школе. Том приликом је одлучено да ће се Пројектне активности реализовати у два одељења Основне школе „Нада Пурић“ (по једно одељење VII и VIII разреда).

            Према плану Пројекта, у сваком одељењу биће реализоване по четири интерактивне радионице, које осмишљавају и реализују Немања Аћимовић, Катарина Стевановић и Данијела Филиповић, дипломирани дефектолози и сарадници „Друштва за церебралну парализу“. Реализација радионица у Школи отпочела је у понедељак, 3. октобра 2017. године, у одељењу VII2. У наредна три понедељка, све до краја месеца октобра, реализоване су још три радионице у истом одељењу. Затим је тим дефектолога у понедељак, 6. новембра 2017. године, отпочео реализацију радионица у одељењу VIII3, у којем ће такође бити рализоване још три радионица, сваког понедељка у новембру месецу.

            Пројекат „Са оне стране дуге“ има за циљ да кроз информисање, дискусију и радионичарски рад са ученицима допринесе превенцији и редуковању антисоцијалног понашања, као и да повећа свест ученика о постојању проблема вршњачког насиља и његовим последицама. Тим стручњака задужен за реализацију овог Пројекта сматра да се кроз интерактивно учествовање шире нивои знања ученика о вршњачком насиљу и уједно развијају просоцијалне вештине реаговања у конфликтним ситуацијама.

           

Песник опет заблистао

Не стижемо да испратимо и набројимо колико је награда добио на актуелним конкурсима наш изузетни песник – Јован Рајовић. Ево неколико последњих успеха са поетских конкурса. На међународном такмичењу које је организовао Центар за културу Барајево на фестивалу поезије „Оловко, не ћути“, Јован је освојио 3. место и том приликом добио: диплому, два Зборника и књигу. Такође је овог пролећа Београдска филхармонија позвала све ђаке од I до IV разреда основних школа да напишу састав дужине до сто речи на тему „Шта је то Филхармонија?”.  Конкурс је био отворен  1. априла на Дан смеха, радови су пристизали све до 13. јуна, баш на дан када је завршена школскa годинa. Више стотина радова који су затрпали филхармонијско поштанско сандуче показали су сву искреност, шармантност, непосредност и духовитост дечјих мудрих мисли. Жиријем је председавала књижевница Ивана Димић, овогодишња добитница НИН-ове награде, којој су помогли директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, чланице продукције Даница Максимовић, Асја Радоњић и Јелена Милашиновић, као и филхармоничарке Славица Перић и Тамара Маринковић Томић. Међу ауторкама и ауторима награђених радова налазе се основци из целе земље, од Бајмока до Прилужја, од Јадранске Лешнице до Великог Извора у Халову. Међу њима је, наравно, и Јован Рајовић, који је за ову прилику добио филхармонијски ранац у којем се, између осталих поклона, налази „Мој први ЦД класичне музике“, у извођењу и продукцији Београдске филхармоније. Бележимо и конкурс „Разлике нас спајају” у организацији Друштва за церебралну парализу из Ваљева, где је награда припала, опет, нашем поети. Учитељски факултет из Ужица је расписао конкурс путем интернета, СМС-а и у штампаној форми на тему „Аждаје мог детињства“, где је Јован такође освојио награду.

"Кључ је у књигама"

Ученици старијих разреда Школе посетили су 62. Међународни сајам књига 26.10. 2017. године. Слоган овогодишњег сјама је био "Кључ је у књигама" а земље почасни гости су биле Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихенштајн. Ученици су посебно уживали у избору и куповини омиљених наслова. Неки су искористили прилику да им аутори потпишу своје књиге. Поред сајма, ученици су посетили Калемегдан, Војни музеј на Калемегдану и Тржни центар "Ушће". Ученици су ишли у пратњи наставница Весне Ивановић и Оливере Продановић.