Обука за наставнике биологије

У среду и четвртак, 11. и 12. јуна 2018. године, у Школи је одржана „Обука за наставнике основне школе за остваривање програма наставе и учења оријентисаних на процес и исходе учења“. Обука се изводи ради побољшања наставе I и V разреда, јер ће од школске 2018/2019. године ученици ових разреда радити по новим наставним програмима. У ова два дана обука је била намењена наставницима биологије. Реализатори обуке били су Верица Миловановић Авромовић, професор биологије у Ваљевској гимназији, и Љиљана Станисављевић, професор биологије у Медицинској школи „Др Миша Пантић“ и у Основној школи „Сестре Илић“.

Обука за наставнике математике

У уторак и среду, 3. и 4. јула 2018. године, у Школи је одржана „Обука за наставнике основне школе за остваривање програма наставе и учења оријентисаних на процес и исходе учења“. Обука се изводи ради побољшања наставе I и V разреда, јер ће од школске 2018/2019. године ученици ових разреда радити по новим наставним програмима. У ова два дана обука је била намењена наставницима математике. Реализовали су је др Драгица Ранковић, професор математике у Медицинској школи „Др Миша Пантић“, и Иванка Томић, професор математике у Ваљевској гимназији.

Прослава „мале матуре“

У петак 1. 6. 2018. године у холу Школе свечано је прослављен завршетак за ученике осмог разреда. Ученици су са одељенским старешинама, учитељицама, наставницима и директором Школе на пригодан начин обележили крај основног школовања. Прослава „мале матуре“ почела је око 19.30 испред Школе уз трубаче, а уз музику, послужење и добро расположење наставила се до 24 часа.

Ову генерацију матураната памтићемо не само по школским успесима већ и по великој одговорности и примерном понашању.

СРЕЋНО четвртаци!

На Видовдан, ученици четвртог разреда последњи пут проводе време у учионицама са својим учитељицама. Поред књижица, похвалница и књига, ученици IV-2 су се опростили са млађим разредима на веома леп начин. Припремили су колажни  програм за своје родитеље и тако ставили велику тачку на свој досадашњи рад. Скечеви, музичке композиције одсвиране на виолини, клавијатури и флаутама и заједничка кореографија за крај, одзвањале су кроз ходнике Школе. Остаје нам да им пожелимо срећу, пуно радости и успеха у петом разреду. 

Учитељицама ће остати у лепом сећању, а надамо се и оне њима!

 Кликом на линкове можете погледати делове програма:

 

https://www.youtube.com/watch?v=bHdoPmOgWcM&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=swL_SBculYw

https://www.youtube.com/watch?v=vMiDQQ0E6rw

 

Свечани пријем за ученике носиоце дипломе „Вук Карџић“ и Ученике генерације у школској 2017/2018. години

Градоначелник Града Ваљева, др Слободан Гвозденовић, у четвртак, 28. јуна 2018. године, у Великој сали Центра за културу, организовао је свечани пријем за Ученике носиоце дипломе „Вук Карџић“ у школској 2017/2018. години и Ученика генерације у школској 2016/2017. години. Свечаноси је присуствовало шест ученика Школе који су носиоци дипломе „Вук Караџић“: Лука Станић VIII1, Јелена Новокмет VIII2,  Емилија Јовановић VIII2,Игор Анђелковић VIII2, Нина Вујичић VIII3 иНикола Трифуновић  VIII2 (Ученик генерације) и Ученик генерације у прошлој школској години Сања Петровић. Најбољим ученицима Града Ваљева уручене су сезонске улазнице за базен у СРЦ „Петница“ и организовано је заједничко фотографисање.

Промоција књиге „Педагошке вредности еколошких активности ученика“ мр Ане Савковић

 

Природа не зна ни за какву шалу,

Она је увек истинита, увек озбиљна,

Увек строга, увек је у праву,

А грешке и заблуде увек припадају човеку!

Гете

У понедељак 25. 6. 2018. године у Свечаној сали Ваљевске гимназије, одржана је промоција књиге „Педагошке вредности еколошких активности ученика“ аутора мр Ане Савковић, директорке наше Школе. Наравно да најављени наслов ове научне студије није обећавао присуство великог броја заинтересованих, али сала је била попуњена људима који прате, поштују и подржавају целокупан педагошки рад ауторке. Овом књигом потврдила је да потпуно разуме за какву се то будућност припремају ученици кроз образовање и васпитање, односно шта су приоритети у општој трци са савременом техником и технологијом.

            Уводну реч у промоцији књиге имао је Драган Павловић, библиотекар у ОШ „Нада Пурић“,  који је нагласио да  смо сведоци уништавања нашег природног окружења и узроци су мање-више познати: технологија и модерност у најширем значењу. И управо будућност захтева промену и преименовање вредности и приоритета, а ту промену по ауторки мр Ани Савковић, може извести само култура – еколошка култура. У том контексту, пратећи ову идеју она се бави истраживањем еколошке културе ученика и њиховом васпитавању у том духу.

            О научним вредностима ове монографије говорио је Првослав ЈАНКОВИЋ, рођен у селу Доње Лесковице, докторпедагошких наука у звању професора емеритус за научну област педагошке науке на Педагошком факултету у Сомбору.Говорећи пре свега о ауторки књиге, нагласио је задовољство што му  је његов набољи студент приредио повод за долазак у Ваљево. Њега је ова књига инспирисала да говори о екологији кроз многе примере из науке и књижевности, али и свакодневног живота, управо како је то и мр Ана Савковић радила, а при томе задржала научну вредност која ће послужити као полазиште за сваки озбиљнији приступ овој теми.

            Миленко КУНДАЧИНА је доктор педагошких наука у звању професора емеритус за научну област Методологија научних истраживања на Свеучилишту Херцеговина у Мостару и Универзитету у Сарајеву. Он је говорио о структури ове монографије истичући уочљив научни приступ обради теме, као и о научном методу који је ауторка користила. Изузетна вештина предавача и врсног професора, допринела је да његово излагање буде мали путоказ у стварање научног дела, управо као што је књига коју је промовисао.

            Ако је у сали било оних којима све ово није било блиско и занимљиво, хор Вакапела и оперски певач, Марко Томић, бивши ученик Школе, приредили су мини концерт због  кога је такође вредело бити на овој књижевној презентацији. Вредело је бити и део позитивне енергије коју је произвео сусрет бивших ученика и професора, чија је сарадња у заједничком раду на иновативним пројектима испреплетана толико да више није ни битно ко које звање има. До изражаја су дошли искључиво уважавање, пријатељство и жеља да се на овом лепом и тешком путу просветитељског рада успе.

            За чланове колектива ОШ „Нада Пурић“ који су били присутни, ово је била промоција још једног „нашег успеха“, јер како је „наша Ана“ рекла, она ужива док ради, а посебно јој је задовољство када се Школа  хвали резултатом и преко тога промовише вредности које се у колективу негују.

"Дијагностика, превенција и отклањање узрока школског неуспеха у школском учењу ученика"

За све заинтересоване наставнике у нашој школи, 25 и 26. 6. 2018. одржан је семинар "Дијагностика, превенција и отклањање узрока школског неуспеха у школском учењу ученика", групе аутора, на челу са професором др Бориславом Станојловићем.

Поред начина дијагностиковања и инструмената који би се у тим процесима користили, расветљене су и технике подршке, помоћи и начини превазилажења проблема. Неуспех у школском учењу, врло је деликатан и комплексан проблем, коме се треба посветити са више апсеката, а у тај процес мора бити укључена и породица као један од значајних фактора. 

Поред професора Станојловића, делове семинара водили су и проф. Првослав Јанковић, Славица Чарапић, педагог и психотерапеут, и мр Весна Краварушић.

Представа „Ко хоће да доживи чудо“

У уторак, 12. јуна 2018. године, у холу Школе изведена је представа „Ко хоће да доживи чудо“, која представља завршницу пројектне наставе „Дух Десанке Максимовић и даље живи у нама“.

            Реализација пројекта, чији су аутори Светлана Арсић, учитељ Школе, и Санела Крстић, учитељ Основне школе „Сава Керковић“ из Уба, отпочела је још у септембру 2017. године. Током оба полугодишта низале су се бројне пројектне активности у којима су ученици обе школи вредно учествовали, нестрпљиво очекујући нове задатке и игре кроз које се учи. Све то је подстицало ученике да истраживачким радом упознају живот и дело велике песникиње, али, што је још значајније, усвајају и негују истинске животне вредности, као што је то чинила и Десанка. Пратећи тако све оно што су ученици и њихови учитељи овим пројектом остварили, можемо рећи да осмишљавање и извођење представе „Ко хоће да доживи чудо“ најбоље осликава крилатица да „Конац дело краси“!

            Текст за представу написао је Бошко Милосављевић, а глумци су били ученици одељења IV3. Кроз игру и песму, млади глумци су нам показали да чисто срце и весео дух отварају пут ка највећим лепотама света – само је потребно да ослушнемо и подржимо тај весели начин спознаје. Публика, њихови родитељи, гости из Основне школе „Сава Керковић“ и сви они који су застали да ослушну тај плес речи, мисли и радости, истински су уживали. Аплаузима и осмесима испунио се хол Четврте школе, што је сигурна потврда свим носиоцима пројекта „Дух Десанке Максимовић и даље живи у нама“ да су своје замисли на најбољи начин претворили у дело