Пројекат „Са оне стране дуге“

            У оквиру Локалног акционог плана за децу 2017. године, са циљем смањења насиља међу вршњацима, Град Ваљево је финансирао Пројекат „Са оне стране дуге“. Реализатор овог Пројекта било је „Друштво за церебралну парализу“ Ваљево, а њихов партнер у реализацији била је Основа школа „Нада Пурић“. Реализације пројекта трајала је три месеца, почевши од месеца септембра, у ком су спроведене припремне активности са мр Аном Савковић, директором Школе, и педагошко-психолошком службом Школе. Том приликом је одлучено да ће се Пројектне активности реализовати у два одељења Основне школе „Нада Пурић“ (по једно одељење VII и VIII разреда).

            Према плану Пројекта, у сваком одељењу биле су реализоване по четири интерактивне радионице, које су осмислили и реализовали Немања Аћимовић, Катарина Стевановић и Данијела Филиповић, дипломирани дефектолози и сарадници „Друштва за церебралну парализу“. Реализација радионица у Школи отпочела је у понедељак, 3. октобра 2017. године, у одељењу VII2. У наредна три понедељка, све до краја месеца октобра, реализоване су још три радионице у истом одељењу. Затим је тим дефектолога у понедељак, 6. новембра 2017. године, отпочео реализацију радионица у одељењу VIII3, у којем су такође биле рализоване још три радионица, сваког понедељка у новембру месецу.

            Пројекат „Са оне стране дуге“ имао је за циљ да кроз информисање, дискусију и радионичарски рад са ученицима допринесе превенцији и редуковању антисоцијалног понашања, као и да повећа свест ученика о постојању проблема вршњачког насиља и његовим последицама. Тим стручњака задужен за реализацију овог Пројекта сматрао је да се кроз интерактивно учествовање шире нивои знања ученика о вршњачком насиљу и уједно развијају просоцијалне вештине реаговања у конфликтним ситуацијама.

Пројекат „Гледај Вебинар – буди безбедан“

            Основна школа „Нада Пурић“ укључила се у Пројекат „Гледај Вебинар – буди безбедан“, који је спроводила Фондација „Тијана Јурић“, а подржала и Фондација „Теленор“. Пројекат је имао за циљ да кроз низ предавња скрене пажњу на превенцију насиља, информисање ученика, родитеља и наставника о опасностима које владају у свету интернета, али и на улици и путу до школе.

            У периоду од 20. новембра до 2. децембра 2017. године, једном дневно, по утврђеном распореду, одвијала су се онлајн предавања (webinari), која су уживо из студија емитована одељењима ученика. Сваки webinar је трајао 45 минута и састојао се из предавања, разговора са предавачима и квиза, којим је тестирано знање ученика. Поред тога, учешће у квизу омогућавало је школама улазак у круг потенцијално награђених школа по завршетку семинара. Ученици из школе са највећим процентом тачних одговора освојили су награду у виду интернет кутка, бежичног интернета за своју школу и једног лаптоп рачунара.

            Предавања осмишљена овим Пројектом била су прилагођена VII и VIII разреду ученика основне школе или I и II разреда ученика средње школе.Ученици Основне школе „Нада Пурић“ слушали су следећа онлајн предавања:

1) „Дигитално насиље – Cyberbulling (20. новемабр 2017. године)

Предавач Саша Живановић говорио је о посебном облику вршњачког насиља, како га препознати и како реаговати уколико је упућен нама или другим особама.

2) „Лажни огласи  и врбовање“ (21. новембар 2017. године)

Предавач Игор Јурић говорио је о начинима на које трговци долазе до жртава, како их врбују, ко су жртве, а ко трговци, како препознати опасности приликом тражења посла, на који начин проверити оглас и информације које имамо, како бисмо превенирали овај проблем.

3) „Превенција трговине људима“ (22. новембар 2017. године)

Предавач Игор Јурић говорио је на који начин се све могу превенирати облици врбовања од стране трговаца – пословне понуде, лажно забављање, колико су честе отмице; на који начин можемо безбедно путовати и прелазити границу, шта од докумената и информација треба да имамо са собом пре поласка.

4) „Трговина људима – врбовање путем интернета“ (23. новембар 2017. године)

Предавач Саша Живановић говорио је о интернету као посебном облику врбовања – како то изгледа у пракси, које су опасности и како превенирати.

5) „Вршњачко насиље на друштвеним мрежама“ (27. новембар 2017. године)

Предавач Влада Арсић говорили је о вршњачком насиљу као великом проблему данашњице, о томе како га препознати и како реаговати, о случајевима вршњачког насиља из праксе и какав су епилог имале те приче.

6) „Појам трговине људима и условима у којима жртве живе“ (28. новембар 2017. године)

Предавач Влада Арсић говорио је о појму и облицима трговине људима – шта је трговина људима, како је разликовати од сродних појава, у којим условима жртве живе, као и које механизме трговци користе како жртве не би побегле.

7) „Заштита приватности – како безбедно користити интернет?“ (30. новембар 2017. године)

Предавач Вања Горјанац говорила је о томе како безбедно користити интернет, посебно када је реч о о популарним друштвеним мрежама – како креирати лозинку и чувати приватне податке. Посебно је истакнуто како корисници друштвених мрежа могу сачувати приватност својих фотографија из личне архиве, због обима објављивања разноразних фотографија путем интернета.

8) „Ко су онлајн предатори и како их избећи“ (1. децембар 2017. године)

Предавач Борис Радановић говорио је, у највећој мери, о друштвеним мрежама – како препознати потенцијалане опасности и како препознати предаторе, на који начин чувати приватност и коме се обратити у случају потенцијалне опасности.

            Након циклуса ових предавања, ученици Школе који су слушали предавања, заједно са Ђорђијем Бубањом, наставником техничког информатичког образовања, израдили су пано посвећен темама које су биле обухваћене Пројектом „Гледај Вебинар – буди безбедан“. Ученици су знања стечена слушањем онлајн предавања повезали са лекцијама из информатике, чије су теме биле управо безбедност рада на интернету, дигитално насиље, правила понашања на интернету и интернет бонтон.

Богаћење библиотечког фонда школских библиотека основних школа на територији Републике Србије додатним наставним средствима за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом у школској 2017/2018. години

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, 24. новембра 2017. године приступило је реализацији активности за откуп додатних наставних средстава за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом основношколског узраста и дечјих часописа за ученике основношколског узраста, на српском језику и језику националне мањине, које доприносе унапређивању образовања и васпитања, ради богаћења библиотечког фонда школских библиотека основних школа на територији Републике Србије и унапређивања квалитета образовно-васпитног рада. Основна школа „Нада Пурић“ укључила се у овај Пројекат и 19. децембра 2017. године добила новчана средства за набавку у износу од 25. 550 динара. Списак издања која је Школа одабрала:

·         Мој први компјутер, DATASTATUS

·         Сликовница помералица: Градилиште, DATASTATUS

·         Сликовница помералица: Годишња доба, DATASTATUS

·         Сликовница помералица: Башта, DATASTATUS

·         Сликовница помералица: Зоолошки врт, DATASTATUS

·         Зец Петар – пипни и осети, DATASTATUS

·         Моје морске животиње за опипавање, DATASTATUS

·         Моја фарма за опипавање, DATASTATUS

·         Моји кућни љубимци за опипавање, DATASTATUS

·         Моја савана за опипавање, DATASTATUS

·         Велика књига возила из целог света, DATASTATUS

·         Анималијум, DATASTATUS

·         Ботаникум, DATASTATUS

·         Архитектура из угла једног голуба, DATASTATUS

·         Како правимо ствари, DATASTATUS

·         Како свет функционише, DATASTATUS

Пројекат „Осмисли се, концентриши се“

            Пројекат „Осмисли се, концентриши се“, чији је носилац Културно-просветна заједница града Ваљева, један је од пројеката који је град Ваљево финансирао у оквиру треће и последње фазе активности Локалног плана акције за децу града Ваљева у 2017. години. Један од партнера Пројекта била и је и Основна школа „Нада Пурић“, што је омогућило да се у Школи реализују активности осмишљене овим Пројектом.

            Пројекат је замишљен као скуп радионица које се баве актуелним проблемом све присутнијег смањења пажње и концентрације код деце школског узраста. Циљна група су деца основних школа, са посебном концентрацијом на полазнике IV и V разреда. Циљ реализатора Пројекта био је да се, предочавањем овог проблема код деце, кроз форму радионица и јавног представљања (сценског и креативно-ликовног), уз презентацију, деца подстакну на размишљање, ангажованост, креативни рад, примену и повезивање наученог.

            У Основној школи „Нада Пурић“ Пројекат „Осмисли се, концентриши се“ реализован је у периоду од 5. новембра 2017. године до 14. децембра 2017. године. Радионице су осмислиле и рализовале Биљана Вукашиновић, педагог, и Катарина Вићентијевић, глумица. Након завршених радионица, у Школи је 14. децембра 2017. године реализован и јавни наступ и изложба радова полазника радионица, уз предавање на тему пажње и концентрације. Учешће у радионицама је узело 20 ученика IV разреда, који ће стечена знања и искуства моћи да пренесу својим другарима и на тај начин им помогну у развијању стрпљивог и истрајног рада.

Пројекат богаћења библиотечког фонда школских библиотека основних школа на територији Републике Србије у школској 2017/2018. години

            Школа је 27. новембра 2017. године, укључивши се у Пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја, добила 18. 633 динара за набавку књига за школску библиотеку. Фонд школске библиотеке овом приликом највише ће бити обогаћен енциклопедијским издањима. На тај начин, ученицима ће бити доступна литература којом ће им омогућити да прошире своја знања и добију одговоре на бројна питања из области историје, биологије, физике, ликовне и музичке културе итд.

            Списак издања којима ће Школа, из наведених средстава, обогатити фонд школске библиотеке:

·         Милутин Тасић, Тесла од Смиљана до вечности, Издавачко предузеће за децу Bookland, Београд

·         Милутин Тасић, Српски научници светског гласа, Издавачко предузеће за децу Bookland, Београд

·         Маја Лекић, Чудесне крајности земље и свемира, Издавачко предузеће за децу Bookland, Београд

·         Карло Ровели, Седам кратких лекција из физике, Предузеће за издавачку делатност Лагуна, Београд

·         Том Џексон, Величанствена књига о диносауросима, Предузеће за издавачку делатност Лагуна, Београд

·         Том Џексон, Величанствена књига о животињама, Предузеће за издавачку делатност Лагуна, Београд

·         Тимоти Напман, Историјска потрага – гробница фараона, Издавачко привредно друштво Вулкан, Београд

·       Тимоти Напман, Историјска потрага – минотауров лавиринт, Издавачко привредно друштво Вулкан, Београд

·         Тимоти Напман, Историјска потрага – средњовековно пустошење, Издавачко привредно друштво Вулкан, Београд

·         Група аутора, Класици дечје књижевности, Издавачко привредно друштво Вулкан, Београд

·         Александра Бојовић, Мале књиге о великим људима – Аристотел Стагиранин, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Александра Бојовић, Мале књиге о великим људима – Ван Гог, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Александра Бојовић, Мале књиге о великим људима – Александар Велики, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Александра Бојовић, Мале књиге о великим људима – Марија Кири, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Александра Бојовић, Мале књиге о великим људима – Бетовен, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Александра Бојовић, Мале књиге о великим људима – Исак Њутн, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Милош Мијатовић, Галерија великана – владари и вође, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Милош Мијатовић, Галерија великана – писци, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Милош Мијатовић, Галерија великана – сликари, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Слободан Станишић, Стефан Дечански – од роба до краља, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Никола Матовић, Моја прва енциклопедија – биљке, Пчелица издаваштво, Чачак

·         Никола Томашевић, Моја прва енциклопедија – диносауроси, Пчелица издаваштво, Чачак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

Поткатегорије

 • Пројекат "Безбедно у саобраћају"

  Пројекат „Безбедно у саобраћају“

  Комисија за координацију послова бебедности саобраћаја на путевима града Ваљева је, у априлу 2015. године основала Стручну радну групу за унапређење саобраћајног образовања и васпитања.

  У овој радној групи се налази и наша школа која је осмислила пројекат „Безбедно у саобраћају“.

  Овај пројекат усмерен је ка младима 6 – 15 година (ученицима од предшколског образовања до VIII разреда основних школа), бившим ученицима школе, и свим младима ове узрасне категорије са територије Ваљева, њиховим родитељима и локалној заједници. Циљ је да се укључе млади у исказивању потреба и креирању садржаја неформалног образовања. Спреми смо да отворимо своја врата за пријем младих, ван редовних наставних активности, да склонимо децу са улице и понудимо садржаје не само за додатно образовање, већ и креативно провођење слободног времена. У складу са тим, реализоваће се радионице „Безбедно у саобраћају“. Промовисаће се пројекат у циљу мобилизације младих и евентуалног проширивања активности.

  Радионице „Безбедно у саобраћају“ ће бити мултимедијалне, како би се на најприступачнији начин презентовале циљним групама ученика. У првој години, планирано је 20 радионица. Идеја Пројекта је базирана на вршњачкој едукацији, тако да ће водитељи радионица бити ученици старијих разреда (чланови Саобраћајне секције Школе).

  Радионице ће бити изведене за две циљне групе ученика:

  -група узраста од 6 до 11 година ( предшколци, I, II, III и IVразред) – Радионица „Пешаци у саобраћају“

  -група узраста од 12 до15 година (V, VI, VII и VIII разред) – Радионица „Бициклисти у саобраћају“

   

   

  Број чланака:
  25