Специјално одељење

У ОШ ,, Нада Пурић” специјална одељења постоје од школске 1977/78 год.Тада  су у овој школи били разреди од 1. до 4. и са овом популацијом деце су радила два дипломирана дефектолога-олигофренолога.

Од школске 1993/94  сви ученици са менталном ометеношћу школују се искључиво у овој  школи од 1. до 8. разреда.
Данас има 5 одељења са укупно 33 ученика са којима раде дефектолози који су једини оспособљени да едукују и рехабилитују особе са тешкоћама у менталном развоју и функционисању.

Бесплатни прегледи

У оквиру  Здавствене службе која је у ДИЛС пројекту -пружању унапређених услуга на локалном нивоу,  ученици специјалних одељења сваког четвртка у месецу априлу, мају и јуну имали су бесплатне прегледе у просторијама школе од стране педијатра и стоматолога.

Музички фестивал МНРО

 23 .марта ове године Катарина Миловановић(ученица 3. разреда ) и Кристијан Павловић( ученик 8. разреда) узели су учешће у ,,Музичком фестивалу МНРО”које је организовало Министарство рада и социјалне политике и ДИЛС пројекат-прушање унапређених услуга на локалном нивоу.

Годишњица смрти Десанке Максимовић

16.05. oбележава се годишњица смрти наше песникиње Десанке Максимовић. Ученици специјалних одељења су узели учешће у овој манифестацији тако да су са својим дефектолозима Валентином Савић и Милкицом Минић ишлиу Бранковину заједно са ученицима 4. разреда редовних одељења које су водиле учитељице Виолета Кењић и Новка Мосуровић-Андрић.

Активно учешће на часу ликовне културе

Ученици специјалних одељења су боравили и узели активно учешће на часу ликовне културе код учитељице Јелене Димитријевић.Ово је био одличан пример доброг функционисања инклузивне групе код изабраног предмета као и одговарајуће области-вајања .

Извештај са екскурзије ученика специјалних одељења

Извештај са екскурзије ученика специјалних одељења на релацији: Ваљево-Љиг-Горњи Милановац-Таково-Манастир Жича-Врњачка бања – Ваљево

Шк.год.2010/2011

Екскурзија је изведена 16.06.2011.г. за ученике специјалних одељења у сарадњи са агенцијом „Балканик“из Ваљева.
На екскурзију је ишло 15 ученика, 6 родитеља и три наставника ,дефектолога: Савић Валентина, Минић Милкица и Минић Митра.

Зашто су ишли родитељи?

Ових 6 родитеља је пошло са својом децом која без њихове помоћи, као и помоћи њихових наставника не би могли поћи на овај, за њих, далек пут.
Обзиром на специфичности њиховог психо-физичког стања, здравствене слабости, као и развојних и генетских поремећаја попут Ален-Дишенове болести, епилепсије, церебралне парализе, Вестовог и Дауновог синдрома-њихов живот се одвија само уз помоћ других лица.
У 7:30 часова је био полазак из школског дворишта.


У 10:00 часова стижемо у место Таково које се налази десетак километара од Горњег Милановца. Посетили смо музеј и цркву у којој су се „ причестили“ устаници непосредно пред почетак устанка, затим стари таковски храст, сведок устанка чије се стабло чува у музеју.
У 11:30 часова посета Норвешкој кући у Горњем Милановцу, кући српско-норвешког пријатељства.
У 13:00 часова посета Манастира Жиче под Столовима, задужбина Стефана Првовенчаног у којој је крунисано седам краљева династије Немањића и постављен на архиепископски трон наследник Св. Саве- Арсеније.
У 15:00 часова долазак у Врњачку Бању, разгледање града, ручак, краћи одмор и вожња возићем од „моста љубави“ до извора „Снежник“ што је за наше ученике било веома занимљиво.
У 17:00 часова  полазак из Врњачке бање.
У 20:30 часова долазак у Ваљево –школско двориште.
Васпитно-образовни циљеви
- Упознавање ученика са Поморављем (долини Западне Мораве и делом Јужне Мораве) у географском, историјском, културном и  етничком аспекту,
- Разматрање архитектуре и урбанизма кроз векове,
- Упознавање са развијеним гранама привреде Горњег Милановца-прехрамбеном индустријом (еурокрем-„Таково“) као и металском (посуђе „Металац“).

Утисци

Агенција „Балканик“ је у потпуности  испоштвовала договор и путовање  је протекло у најбољем реду на обострано задовољство, захваљујући возачу Влади Живановићу и туристичком водичу Дарку Достанићу.
Екскурзија је остварила васпитно-образовне циљеве.

 


У Ваљево, 21.06.2011.г.      Вођа пута.
Минић Митра, дипл.дефектолог-олигофренолог