Извештај са излета ученика специјалних одељења 2017/2018.

               
Ученици специјалних одељења у уторак 15. маја 2018. године, у оквиру једнодневног излета, посетили су Врњачку Бању, манастире Жичу и Љубостињу и упознали се са знаменитостима истих. На излет је ишло 20 ученика у пратњи родитеља и 3 наставника дефектолога.


Пошли смо у 08:00 часова са планираног места и у Чачку, у хотелу ''Ливаде'', направили кратку паузу за доручак. Наставили смо путовање ка Краљеву, где се у близини налази манастир Жича – духовно средиште средњовековне Србије, који је задужбина Стефана Првовенчаног и његовог брата Светог Саве. У манастиру  нам је пуштен краткометражни филм, где смо се упознали са почецима и вишевековним уништавањем ове српске светиње. Називају је ''седмовратна Жича'' , зато што је у њој крунисано седам српских краљева, јер су за свако крунисање отварана нова врата. Фасада манастира је обојена у јарко црвену боју, по жељи Светог Саве , који је на Светој Гори виђао храмове те боје, и тамо се упознао са веровањем да почивају на крви мученика и да је то осликано у боји цркава, па је након тога  затражио од мајстора да обоје Жичу на исти начин.
Наставили смо путовања до манастира Љубостиња, женског манастира, са око 50 монахиња,  који је један од најзначајнијих и најлепших  манастира Моравске школе из XIV  века, у шта смо се сами уверили. Летописи кажу да је манастир Љубостиња задужбина књегиње Милице. Изградња светиње је почела пред сам Косовски бој, а предање каже да је кнегиња Милица, слутећи несрећу, желела да направи манастир далеко од ''очију света''. Били смо изненађени лепотом и пределом у који је смештена ова српска светиња. После разгледања, фотографисања и куповине сувенира, настављен је пут ка главном одредишту, Врњачкој Бањи.
 У Врњачкој Бањи су деца са својим родитељима и наставницима могли да уживају од 14:00 до 17:00 часова,. То време смо искоритили за игру, одмор, разгледање. Застали смо и на „мосту љубави“ за који су ученици имали прилике да чују и испричали легенду о несрећној девојци и разлогу закључавања катанаца на огради моста. Потом је уследила неизоставна вожња возићем од ''моста љубави'' до ''Снежника'' што је за наше ученике било веома занимљиво. При вожњи возићем, показали смо деци речицу која има потпуно прав ток и објаснили да то није природним путем настало, већ су га људи исправили како би парк изгледао лепше.
Захваљујемо се свим људима великог срца који су донирали новац за извођење овог излета, агенцији Еуро-турс која нам је изашла у сусрет да испоштује тражени термин и возачу Зорану Баштићу који нас је угодно возио.
Излет је испунио васпитно-образовне циљеве, упознавање ученика са Поморављем (долини Западне Мораве и делом Јужне Мораве) у географском, историјском, културном и  етничком аспекту, као и разматрање архитектуре и урбанизма кроз векове.
За све време путовања , владала је весела атмосфера међу децом. Срећни и пуни утисака вратили смо се кући око 20:00 часова. Излет је био пун погодак и остаје једино да о овоме пишемо, цртамо и причамо.