Извештај са екскурзије ученика специјалних одељења 2010/2011.

Извештај са екскурзије ученика специјалних одељења на релацији: Ваљево-Љиг-Горњи Милановац-Таково-Манастир Жича-Врњачка бања – Ваљево

Шк.год.2010/2011

Екскурзија је изведена 16.06.2011.г. за ученике специјалних одељења у сарадњи са агенцијом „Балканик“из Ваљева.
На екскурзију је ишло 15 ученика, 6 родитеља и три наставника ,дефектолога: Савић Валентина, Минић Милкица и Минић Митра.

 

Зашто су ишли родитељи?

Ових 6 родитеља је пошло са својом децом која без њихове помоћи, као и помоћи њихових наставника не би могли поћи на овај, за њих, далек пут.
Обзиром на специфичности њиховог психо-физичког стања, здравствене слабости, као и развојних и генетских поремећаја попут Ален-Дишенове болести, епилепсије, церебралне парализе, Вестовог и Дауновог синдрома-њихов живот се одвија само уз помоћ других лица.
У 7:30 часова је био полазак из школског дворишта.


У 10:00 часова стижемо у место Таково које се налази десетак километара од Горњег Милановца. Посетили смо музеј и цркву у којој су се „ причестили“ устаници непосредно пред почетак устанка, затим стари таковски храст, сведок устанка чије се стабло чува у музеју.
У 11:30 часова посета Норвешкој кући у Горњем Милановцу, кући српско-норвешког пријатељства.
У 13:00 часова посета Манастира Жиче под Столовима, задужбина Стефана Првовенчаног у којој је крунисано седам краљева династије Немањића и постављен на архиепископски трон наследник Св. Саве- Арсеније.
У 15:00 часова долазак у Врњачку Бању, разгледање града, ручак, краћи одмор и вожња возићем од „моста љубави“ до извора „Снежник“ што је за наше ученике било веома занимљиво.
У 17:00 часова  полазак из Врњачке бање.
У 20:30 часова долазак у Ваљево –школско двориште.
Васпитно-образовни циљеви
- Упознавање ученика са Поморављем (долини Западне Мораве и делом Јужне Мораве) у географском, историјском, културном и  етничком аспекту,
- Разматрање архитектуре и урбанизма кроз векове,
- Упознавање са развијеним гранама привреде Горњег Милановца-прехрамбеном индустријом (еурокрем-„Таково“) као и металском (посуђе „Металац“).

Утисци

Агенција „Балканик“ је у потпуности  испоштвовала договор и путовање  је протекло у најбољем реду на обострано задовољство, захваљујући возачу Влади Живановићу и туристичком водичу Дарку Достанићу.
Екскурзија је остварила васпитно-образовне циљеве.

 


У Ваљево, 21.06.2011.г.      Вођа пута.
Минић Митра, дипл.дефектолог-олигофренолог