Пројекти

            У току школске 2016/2017. године Школа је била укључена у следеће пројекте:

 

1.     Пројекат „Покренимо нашу децу“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Aqua Viva покренули су Пројекат „Покренимо нашу децу“ због забриљавајућих података о физичкој активности и здравственом стању деце, до којих су дошли истрживачи, како у свету, тако и код нас. Статистика је показала да свако пето дете има лоше држање тела, да је свако четврто дете гојазно, а да је чак 70% наше деце недовољно физички активно. Поводом тога, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Српски савез професора физичког васпитања и спорта иницирали су програм „Покренимо нашу децу“, којим се уводи додатна свакодневна активност за ученике од I до IV разреда у основним школама широм Србије.

Програм Пројкета „Покренимо нашу децу“ отпочео је са у децембру 2016. године, реализујући се кроз више фаза. У првој фази, представници Српског савеза професора физичког васпитања и спорта обучавали су учитеље свих школа у Србији како да анимирају и ангажују у забавним и корисним моделима превентивних вежби. Учитељи који су прошли обуку Савеза потом су знања са обуке колегама у својим школама, како би сви професори разредне наставе били оспособљени да реализују програм „Покренимо нашу децу“.

Обука за учитеље из Ваљева одржана је 19. фебруара 2017. године у „Првој основној школи“. Хоризонтална обука у Школи одржана је 23. фебруара, на којој је учествовало 12 учитеља, 5 дефектолога и директор Школе. Хоризонталну обуку су реализовале Јасмина Стојановић и Марина Ковачевић.

Под слоганом „Да сваки школски дан буде активан“ учитељи Школе су осмислили неколико креативних и забавних модела вежби: Весела столица, Причам ти причу, Здрава столица, Разиграна палица, Музичка гимнастика, Плеши и заледи се и јесење, зимске и пролећне играрије на отвореном. Такве активности показале су се као изузетно квалитетне јер су ученици у исто време могли да се забаве, играју и допринесу побољшању свога здравља.

2.     Пројекат „Спорт у школе“

Пројекат „Спорт у школе“ у Србији се реализује од 2012. године. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта, под пуном подршком Министарства просвете, науке и технолошког развоја и спроводи га Савез за школски спорт Србије.

У Пројекат „Спорт у школе“ се укључују деца по слободном избору, узраста I, II, III и IV разреда. Циљна група су деца са повећаном телесном тежином, са лошим држањем тела и израженим деформитетима и деца из породица са мањим примањима. Тренинзи се спроводе у салама за физичко фаспитање или другим  јавним спортски објектима које одреди надлежни орган локалне самоуправе. У циљу побољшања рада и квалитетније наставе, Савез за школски спорт опремиће спортске сале ситним спортским реквизитима.

У Основној школи „Нада Пурић“ програм Пројекта „Спорт у школе“ почео је да се реализује 25. априла 2017. године. У програм су укључени сви ученици III и IV разреда. Ученици III разреда вежбали су уторком 3. час, а ученици IV разреда четвртком 1. час. Тренинге ученика водили су Бранко Јовановић, професор физичког васпитања у Основној школи „Нада Пурић“, и Жељко Остојић, секретар за Школски спорт Ваљева.

Овај пројекат циљано развија и задовољава дечију потребу за кретањем, ствара услове за игру, подстиче хармоничан физички развој деце, изграђује навику за свакодневним физичким вежбањем, унапређује здравствену културу и моторичке способности. Надамо се да ће се реализиција Пројекта наставити и у новој школској години због позитивног утицаја који овај Пројекат остварује на пољу физичког здравља школске деце.

3.     Пројекат „Ваљево – град без непливача“

Програмом развоја спорта Града Ваљева у школској2016/2017. години Школа  је укључена у пројекат „Ваљево – град без непливача“, који је подразумевао похађање часова пливања ученика II разреда у Спортско-рекреативном центру „Петница“, у периоду од марта до јуна 2017. Пројекат је одобрен од стране Министарства просврете, науке и технолошког развоја Школске управе Ваљево. Обуку су изводили лиценцирани учитељи пливања, ангажовани од стране Града Ваљева и Пливачког клуба „Валиса“. Услуге превоза је реализовао Аутобуски превозник „Europabus“. Ученици су све услуге (базена и превоза)  користили бесплатно.

Реализацију Пројекта „Ваљево – град без непливача“ Школа је отпочела 23. марта 2017. године, када су ученици Школе имали први час обуке пливања у Спортско-рекреативном центру „Петница“. Реализација Пројекта је даље настављена сваког четвртка после наставе, до пред крај школске године. Последњи час обуке одржан је 4. маја 2017. године.

Пројектом је обухваћено: из одељењу II1 17 ученика, што је 77,27% укупног броја ученика; у одељењу II2 21 ученик, што је 87,5% укупног броја ученика; у одељењу II3 21 ученик, што је 91,3% укупног броја.Одукупног броја ученика(69), Пројектом је обухваћено 59 ученика, што је 85,51%.

4.     Пројекат богаћења библиотечког фонда школских библиотека основних школа на територији Републике Србије

Школа је 28. децембра 2016. године Пројектом Министарства просвете, науке и технолошког развоја добила 36.500 динара за набавку књига за школску библиотеку. Тим поводом, међу ученицима је спроведена анкета како би се утврдило које књиге они највише читају у слободно време, која су њихова интересовања и на основу тога је направљен избор различитих наслова ван редовне школске лектире. Приликом избора књига водили смо рачуна о квалитету самих наслова и дела, као и о техничкој опремљености књига (повез, тврдо коричење), јер су књиге намењене за вишегодишње коришћење. Фонд школске библиотеке обогатили смо новим и актуелним публикацијама за децу, романима, енциклопедијама (преко 70 наслова), које су ученици, како млађих, тако и старијих разреда, нестрпљиво дочекала са широким осмесима и великом радошћу.

5.     Пројекат „Знањем до победе“

Школа се одазвала на позив за укључивање у пројекат „Знањем до победе“, који је подржало Министарство просвете, науке и спорта, и на тај начин учествовала у хумантираној акцији прикупљања књига за опремање библиотека на Косову и Метохији. Носилац пројекта је била Омладинска организација „Уједињена Србија“ из Београда, која је Школи упутила позив за учешће у акцији 21. марта 2017. године.

Током месеца априла и маја, ученици Школе су доносили књиге у библиотеку, на којима су често остављали и лепе поруке другарима са Косова и Метохије, који ће добити и читати њихове књиге. Један од најлепших начина да се покаже брига за пријатеље са којима се можда никада неће упознати, био је поступак Саре Живковић, ученице разреда VI1, која је дарујући књиге, на свакој од њих оставила посвету да се погледа на страну бр. 7, где је другаре са Косова и Метохије чекао неки знак пажње – новац, сличица или цртеж. Поред ученика, у акцију се укључио и колектив Школи и такође даровао књиге за децу. Током ове хуманитарне акције Школа је прикупила и послала око 400 књига.

6.     Пројекат „Култура авантура“

Трећи пут за редом, 29. априла 2017. године Ваљевска културна мрежа ВАКУМ, уз подршку Ресур центра „Удружење грађана Светионик“, а у оквиру програма „Млади су закон – Мачвански и Колубарски округ“, организовала је омладински пројекат „Култура авантура“, који је финансирао Министарство омладине и спорта.

„Култура авантура“ је имала форму оријентационог кроса, током којег су тимови учесника (састављени од по једног ученика од V до VIII разреда из једне школе) имали задатак да обиђу један број локација које су значајне за историју, традицији и културу града Ваљева. На свакој локацији учесници су добијали загонетке чије решење је водило до следеће локације. Све тимове кроз ову авантуру пратио је по један представник Ваљевске културне мреже ВАКУМ, који се старао о безбедности и регуларности такмичења.

Ове године су у „Културној авантури“ учествовали тимови из девет ваљевских основних школа са градског и сеоског подручја, које ни лоше временске прилике нису спречиле да се упусте у ову узбудљиву авантуру знања. И наши ученици су узели учешће у овом занимљивом пројекту и остварили одличне резултате. Тим Основне школе „Нада Пурић“ чинили су ученици Лука Маџаревић VIII1, Реља Арсенијевић VII1 и Лука Станић VII1. Заједно са Милосавом Милићем, наставником географије, ученици су освојили II место и на тај начин показали како добро познају и чувају од заборава културне и историјске вредности свога града.

7.     Пројекат „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарсрво трговине, туризма и телекомуникација покренули су пројекат под називом „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“. Овим пројектом свим основним и средњим школама у току 2017. године биће омогућено да се повежу на рачунарску мрежу Информационо-комуникационе установе Академска мрежа Републике Србије –АМРЕС, а тиме и на интернет. Повезивањем школа на АМРЕС мрежу омогућиће се безбедан приступ интернету деци школског узраста захваљујући уређајима за филтрирање неприкладних садржаја које АМРЕС поседује. За школе ће повезивање на АМРЕС мрежу и интернет бити бесплатно. Услуге повезивања вршиће Телеком Србија.