Почетком новембра 2015. године на степеништу испред библиотеке, у холу школе „Нада Пурић“, почео је „Час из песништва“ за све ученике и наставнике школе. Сваких десетак дана, по избору Драгана Павловића, школског библиотекара, ученици и наставници могу да се упознају са биографијом неког познатог домаћег или страног писца и прочитају нешто од избора најбоље поезије коју је тај аутор створио. „Час из песништва“ је замишљен тако што ће без икакве најаве и свечаног отварања писци осванути на паноу у холу, нудећи своју поезију радозналим читаоцима. Оваква изложба о песницима и њиховој поезији настала је као резултат увида да и сама поезија треба да постане део свакодневне слике, да буде саставни део окружења као што су дрво, трава, небо. О томе говори Васко Попа у песми „Час из песништва“.

 

Час о Михајлу Пупину у школској библиотеци

У среду, 31. октобра 2018. године, ученици одељења IV1, заједно са својом учитељицом, Слободанком Ашковић, провели су час у школској библиотеци. Час је био посвећен великом проналазачу, а још већем човеку – Михајлу Идворском Пупину.

            Читајући у својим читанкама одломак из Пупиновог дела „Са пашњака до научењака“, ученици су могли да уоче Пупинову племениту природу и истинску везаност за домовину. На часу у библиотеци је продубљено такво посматрање Пупиновог лика – не као само научника, већ као великог добротвора и човека којег наука и светска слава нису одвојили од родног дома и моралних вредности.

            Пролазећи кроз дело „Са пашњака до научењака“ наилази се на многштво Пупинових мудрих закључака, лекација за живот и савета који и данашњем човеку могу постати мисли водиље. Свако од ученика добио је по једну од таквих мудрих мисли, које ће покушати да анализирају и усвоје као добронамерне савете за будућност.

            Велики део часа ученици су провели гледајући „Пупинову бајку“ – занимљив филм посвећен лепоти Пупиновог лика и изложби „Пупин од физичке до духовне реалности“, која је у току 2015. и 2016. године била постављена у Историјском музеју Србије у Београду. Топли и глас пун љубави Александре Нинковић Ташић, председнице образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, водио је ученике кроз живот Михајла Пупина, од његовог детињства у Идвору, преко светских путева, истичући при томе бројне Пупинове духовне вредности. Ученици су могли да чују колико је Пупинова мајка Олимпијада била значајна у његовом животу; како се Пупин дивио Светом Сави и колико је чврста била његова вера; колико је Пупин волео родни Идвор и Србију и бројне друге ствари којима се личност Михајла Пупина издиже до самог врха српских великана наше прошлости.

            На крају часа, ученици су износили своје утиске о реализованом часу и о томе шта их је највише задивило у Пупиновој личности. Уз то су бележили и предлагали теме за будуће часове у библиотеци. Час је осмислила и реализовала Слађана Ранковић, школски библиотекар.

Колективно учлањење првака у школску библиотеку

У уторак и среду, 30. и 31. октобра 2018. године, ученици првог разреда колективно су се учланили у школску библиотеку. Заједно са својим учитељицама, Јасмином Стојановић, Тањом Селаковић и Јованом Ћебић, наши прваци су посетили библиотеку и провели по један час у њој, како би се што боље упознали са свим што библиотека и књиге нуде деци.

            Ученици су овом приликом видели како се то позајмљују и чувају књиге, као и то које се књиге могу износити из библиотеке, а које се, због своје вредности, могу читати само у библиотеци. Пред њима су били богати светови енциклопедија из разних области, најлепше илустроване бајке, дечије песме и друга издања књига у која су желели да завире.

            Како би вежбали читање, прваци су читали и неке од омиљених песама из велике Змајеве „Ризнице“. Они који су нису читали, трудили су се да пажљиво слушају своје другаре.

            На крају сваког дружења, ученици су представљали своје омиљене књиге – оне које имају у својим кућним библиотекама и које желе да препоруче својим другарима.

            Било је ово забавно дружење са школском библиотеком, које ће, надамо се, подстаћи наше прваке да јој се радо враћају. Јер књиге воде свуда! И тамо куда ноге можда никада неће крочити. Али ће ум и наша срца бити богати, ако пустимо да нам знање и машта буду путовође.

            Дружења у библиотеци осмислила је и реализовала Слађана Ранковић, школски библиотекар.

Богаћење библиотечког фонда на Сајму књига

Након посете овогодишњем Сајму књига, школска библиотека је допунила свој фонд новим издањима. Из богате сајамске понуде, изабрани су неки од популарних и занимљивих наслова, како за ученике, тако и за њихове наставнике.

            Позивамо вас да посетити библиотеку и уживате у новом књишком благу!

Списак издања којима је обогаћена школска библиотека

ЗА УЧЕНИКЕ:

~ Јасминка Петровић, Све је у реду

~ Јасминка Петровић, О дугмету и срећи

~ Јасминка Петровић, Лето када сам научила да летим

~ Љубивоје Ршумовић, Ујдурме и зврчке из античке Грчке

~ Игор Коларов, Дванаесто море

~ Игор Коларов, Аги и Ема

~ Бранко Милорадовић, Београдска мумија

~ Ивана Нешић, Мисија: Музеј

~ Стефан Тићми, Ја сам Акико

~ Урош Петровић, Прича о Јангу

~ Урош Петровић, Неко се уселио у ону стару вилу

~ Слободан Станишић, Трагом Стефана Немање

~ Анђела Нанети, Мој дека је био трешња

~ Данило Киш, Рани јади

~ Ана Франк, Дневник Ане Франк

~ Бранислав Нушић, Аутобиографија

~ Јован Стерија Поповић, Покондирена тиква

~ Приредио С. Шаранчић, Изабране драме (Коста Трифковић, Избирачица; Бранислав Нушић, Аналфабета; Петар Кочић, Јазавац пред судом)

~ Вежбај мозак: књига мозгалица

ЗА НАСТАВНИКЕ:

~ Џ. Д. Селинџер, Ловац у житу

~ Тахар Бен Зелун, Дете од песка

~ Тахар Бен Зелун, Света Ноћ

~ Харпер Ли, Убити птицу ругалицу

~ Фредрик Бакман, Моја бака вам се извињава

~ Др Неле Карајлић, Солунска 28

~ Драгослав Михаиловић, Кад су цветале тикве

~ Гилгамеш: сумерско-вавилонски еп

ПОМОЋНА ЛИТЕРАТУРА ЗА НАСТАВНИКЕ И УЧЕНИКЕ:

~ Јелена Журић, Ђачки језички приручник од петог до осмог разреда

~ Др Оливера Радуловић, Књижевни појмовник за ученике виших разреда основне школе

~ Сања Грковић, Српски језик – научи кроз вежбања

~ Ј. Журић, М. Бјељац и И. Комарек, Збирка тестова из српског језика за припремање завршног испита на крају основног образовања

~ Невена Петрић и Оливера Станковић, Припремни задаци из књижевности – задаци за додатни рад ученика 7. и 8. разреда

 

Подела је само условна, читајте како пожелите!

Јер су одрасли некада деца, а деца – одрасли! J

Излет у Београд и посета Сајму књига

У уторак, 23. октобра 2018. године, ученици Школе, заједно са својим наставницима, Весном Ивановић, Оливером Продановић, Мирјаном Смоловић, и Слађаном Ранковић, библиотекарем, посетили су Сајам књига у Београду. Излтет у главни град и посета овогодишњем Сајму књига организован је за заинтересоване ученике од петог до осмог разреда.

            Ученици су са наставницима најпре обишли Храм Светог Саве на Врачару. Будући да су у току радови у унутрашњости Храма, ученици су након делова који су отворени за посету обишли и Крупту Храма Светог Саве. Њихову пажњу је поред раскошног уређења Крипте привукла и изложба „Од огњишта до новог свитања“ аутора Николе Бркановића, која је инспирисана српским светињама са Косова и Метохије.

            После обиласка Храма, ученици су посетили Сајам књига, где су провели и највише времена. Као и претходних година, ученици и наставници су имали прилику да посете велики број добро снабдевених штандова и изаберу наслове који су им се највише допали. Пред ученицима су се ређала занимљива и богато илутрована издања, па су зато многи од њих били неодлучни за које да се одлуче. Време је, као и увек када смо на оваквим местима, брзо пролетело, а остао жал да нам је требало још мало дружења са књигама и њиховим богатим световима.

            Путовање је заокружено посетом продајном центар „Delta City“. Након предаха и обиласка центра, излет је био завршен, а ученици и наставници су, богати новим путовањем, утисцима и новим књигама, кренули у Ваљево.

Час лепог читања

У уторак, 16. октобра 2018. године, ученици одељења II2 су провели час у школској библиотеци, који су посветили лепом читању. Будући да су наши другаци тек пре годину дана постали школарци, развијање лепог читање је и даље један од њихових најважнијих задатака – то је задатак без којег нема успешног ученика нити лепог говорника!

            Како би проверили да ли постају добри читаоци, ученици су читали омиљене песме, одломке из књига, а били је и рецитовања стихова. Уз врлину лепог читаоца, неизоставна је врлина доброг слушаоца, па су се ученици трудили да пажљиво слушају другаре док читају, јер тако могу да сазнају нешто о књигама које можда нису прочитали.

            Добро је позната мудрост да онај ко пише, чита двапут! Због тога су наши другаци учили и како да воде своје мале дневнике читања и тако сачувају од заборава богате светове маште у које, уз помоћ књига, путују.

            Час посвећен лепом читању реализовали су учитељице Славица Глишовић и Јована Ћебић и библиотекар Слађана Ранковић. Часу се придружила и Љиљана Павловић, наставник српског језика. Она је за наше мале читаоце имала важну поруку – читање је важно колико и дисање и читање књига нас учи умећу говорења.

Јованове песме у електронском издању

Прелепе љубавне песме Јована Рајовића, III1, објавио је Информативни магазин за децу и родитеље „Моје дете“. Можете их прочитати на сајту:

https://www.mojedete.info/ljubavne-pesme-jovana-rajovica-treci-razred/

Упознавање омиљеног писца

Многи од нас су у детињству имали жеље да упознају неку познату личност која нас је задивила својим делом. Да таква искрена дечја дивљења нису прошла, показао нам је ученик Филип Марковић III1.

            Овај радознали дечак и велики љубитељ књиге рано је заволео чудесне загонетке Уроша Петровића и постао његов велики поштовалац. Данас, са свега девет година, он помно прати свет Урошевог писања и богати своју кућну библиотеку новим издањима. Колико воли чудесни свет загонетки и како их са лакоћом одгонетне и уплови у свет тајни, показао нам је и у школској библиотеци. Тада је, приликом обележавања Дана матерњег језика, Филип својим другарима представио стваралаштво Уроша Петровића, показивао им његове књиге и читао загонетке.

            Знајући за Филипову љубав према овом ствараоцу, Филипова учитељица, Слободанка Ашковић, одлучила је да га са собом поведе на семинар НТЦ систем учења, који је реализован 19. марта 2018. године у Основној школи „Десанка Максимовић“, и тако му пружи прилику да упозна Уроша Петровића. Било је то за Филипа остварење сна!

            Како то обично и бива када смо јако узбуђени, Филип није могао да пита свог омиљеног писца све што је желео, али је осмех окитио његово лице. Када су се утисци мало слегли, Филип је одлучио да подели своје усхићење и написао нам је кратак састав.

            Дивимо се Филипу Марковићу и позивамо децу да, као и он, откривају шаролике светове књига и богате своје мисли и машту.

 

**********

 

            Били смо први разред када је учитељица донела књигу Уроша Петровића и почела да нам чита загонетке.

            На први поглед ми се свидео изглед књиге, а загонетке су ме све више привлачиле. Истог дана када сам од учитељице сазнао где могу да се купе рекао сам то мами, тати и баки. Већ сутрадан сам од баке добио прву књигу. Од тада за рођендане, празнике, добре оцене на поклон добијам по једну.

            Из дана у дан жеља да упознам Уроша Петровића била је све већа и већа. Из радозналости сам упитао учитељицу где ће гостовати у Ваљеву. Дан када сам га упознао био је 19. март 2018. године и памтићу га до краја живота. Учитељица ме је повела у Основну школу „Десанка Максимовић“. Када сам га угледао срце ми је лупало брже него обично. Трема и срећа су се преплитале. Од учитељице и Уроша сам добио нову књигу. Серијал Марта Смарт је био попуњен. У тренутку упознавања са њим и потписивањем књиге за успомену једном деветогодишњаку срце је било веће од ПЛАНЕТЕ.

            Као и увек, препочујем вам да читате његове књиге.

„Свици љубавног пјесништва“

Ученик наше Школе Јован Рајовић II1 је на XVII јавном конкурсу љубавне „Пјесме над пјесмама“ који расписује Клуб умјетничких душа Мркоњић града поводом  дана заљубљених на тему: „Гдје си љубави моја?!“ у категорији „Свици љубавног пјесништва“  постао лауреат књижевне награде за Најемотивнију љубавну песму.

 

 

Говор на промоцији резултата конкурса љубавне пјесме на тему: „Гдје си сада љубави моја?“, 14.02.2018. год. који је одржан у Скупштинској сали општине у Мркоњић Граду.

 Заљубљени и љубљени!

Завршава се још једно незаборавно дружење са учесницима XVII конкурса љубавне поезије, гдје Мркоњић Град постаје мјесто окупљања свих оних који тако несебично његују и дијеле љубавно пјесништво. Пјесма над пјесмама од свог постања послужила је као мотив афирмисаним пјесницима, младим пјесничким надама и свицима љубави да своју неугаслу љубав према драгим бићима претворе у љубавно пјесништво. Питање, гдје се налазе све те бивше и садашње љубави или како рече Џон Ленон: Љубав није нешто што пронађеш. Љубав пронађе тебе., показала је сву своју снагу и на овом конкурсу љубавне поезије јер је окупила 399 пјесника свих старосних доби који су послали 1.197 пјесама да се неке од њих заједнички и судбински повежу у Зборнику Пјесници који додирују љубав VII. Статистике ради, за 17-ест година на овом конкурсу је учествовало је 2.575 пјесника са 8.886 пјесама, што нам је омогућило да припремимо Зборнике љубавних пјесма под називом Пјесници који додирују љубав I, II, III, IV, V, VI и VII. Мислимо да смо оправадали свој рад или како рече Винсент Ван Гог: Ради све из љубави јер у њој лежи истинска снага, а ко воли много може урадити много, и може много постићи, а што је урађено у љубави добро је урађено. Овогодишњи Зборник би могао да носи име Љубав мајстор веза према пјесми Марико Сумикуре из Кјота, Јапан јер је и тема имала у себи елементе ове одреднице. Посебну захвалност исказујемо дјеци односно свицима љубавне поезије који су захваљујући преданом раду њихових наставника и ментора на добром путу да се озбиљније посвете и пораде на својим пјесмама. Захвалност исказујемо основним школама:  ОШ „Васа Чарапић“, Бели Поток, ментор Снежана Стојановић;·  “Прва” основна школа Живинице, ментор Марица Ферхатбеговић;·  ОШ „Нада Пурић“, Ваљево, ментор Драган Павловић;·  ОШ „Никола Тесла“ Београд;·  OШ „Павле Савић“, Београд;·  ОШ „Симин Хан“, Симин Хан;·  ОШ „Свети Сава“ Дубраве код Градишке;·  ОШ „Карађорђе“ Топола;·  ОШ „Хајдук Вељко“ Корбово, Издвојено одељење Ртково, ментор Снежана· Шолкотовић;  ОШ „Свети Сава“, Владичин Хан, ментор Оливера Костић;·  ОШ „Вук Караџић“ Требиње.·  литерарној дружини „Змај у зеленим чарапама“ у Попинцима, менторМилош· Јефтић. Од средњих школа захваљујемо се:  СШЦ „Алекса Шантић“, Невесиње;·  Гимназија „Панто Милишић“ Беране;·  Средња медицинска школа, Нови Пазар;·  Гимназија „Свети Сава“, Приједор;·  ЈУ Машинска школа, Мркоњић Град;·  ЈУ Гимназија, Живинице;·  Опћа Гимназија, Доњи Вакуф;·  ЈУ Гимназија, Прњавор;·  ЈУ Гимназија, Сребреница;·  Гимназија „Слободан Шкеровић“ Подгорица;·  „Струковна школа“, Госпић, ментор Иван Гаћина;·  Земунска гимназија: ментор Нада Караић.· Шифра као заштитни знак пјесме постаје препознатљив дио овог конкурса јер се и она такмичи за наоригиналнију форму која ће пратити пјесму на њеном путу до заједничког зборника Пјесници који додирују љубав VII. Најљепша шифра у категорији афирмисаних пјесника припала је Драгану Поп Драгану - Шифра: „Карта за нигде“ из Кикинде и Слободану М. Стефановићу – Шифра: „Не љуби ми фотографију” из Београда; младе наде љубаваног пјесништва - Марку Вилотијевићу – Шифра: „Папирна птица 2018“ из Никшића и Стефану Kнежевићу – Шифра: „Мирис душе“ – Kрушевац и за свице поезије – Теодори Илић - Шифра „Савица лавица“ из Владичиног Хана. Посебно се захваљујемо илустраторима: Славку Малом из Прокупља, Вањи Ајтић из Ванкувера и Леониди Марији Лесан из Београда који су нам послали своје слике и графике примјерене теми, а који су нам послужили код дизајнирања плаката, диплома, захвалница, позивница и Зборника. Трочлани жири у позивном дијелу конкурса сваку пјесму пажљиво је читао настојећи да одабраним пјесмама додијели и одговарајућу награду руковођени жељом да се пјесме везане за тему конкурса које одишу љепотом љубави обједине у заједнички зборник најљепших љубавних пјесама. Пјесник и читалац су два момента исте стварности. Смјењујући се на један, могло би се рећи, цикличан начин, то окретање даје варницу: поезију, каже Октавио Паз. Жири или читачи пјесама у саставу: Радмило В. Радовановић – предсједник, Ранко Рисојевић и Слободан Ћоћкало у својству чланова одлучивали су у име позивног дијела конкурса. Награда Пјесма над пјесмама на XVII Међународном конкурсу љубавне поезије за 2018. годину припала је Радомиру Д. Митрићу из Крагујевца, за његово цјелокупно љубавно пјесништво, а посебно пјесму „Барок змијиног свлака“. За јавни дио конкурса, Жири у саставу: Радмило В. Радовановић, предсједник, Слободан Ћоћкало у својству члана и обрађивача пјесама, пажљиво и стрпљиво читали су и прочитали све пјесме, живјели са њима и на крају наградили све оне који су задовољили критеријуме конкурса. Они који нису награђени нека се не љуте, него да пјесме прилагоде теми конкурса јер су и такви радови пристизали. И ове, као и предходних година упознали смо много нових пјесника, који нам послаше пјесме из: Србија – Београд, Нови Београд, Крагујевац, Крушевац, Књажевац, Кладово, Зрењанин, Шид, Смедеревска Паланка, Панчево, Лазаревац, Лесковац, Свилајнац, Чапљинац, Пожаревац, Кикинда, Чачак, Бачка Паланка, Пирот, Житковац, Петровац на Млави, Златибор, Дероње-Оџаци, Ниш, Јагодина, Павлиш код Вршца, Прибој на Лиму, Пожега, Параћин, Падина, Земун, Земун Поље, Куршумлија, Ечка, Неготин, Дубље, Врњачка Бања, Сремска Митровица, Ужице, Бајина Башта, Бујановац, Стари Жедник, Нови Сад, Нова Варош, Прњавор Мачвански, Коробово, Врбас, Опленац, Шабац, Дивци код Ваљева, Руски Крстур, Горњи Милановац, Прањани, Инђија, Вршац, Футог, Прокупље, Врање, Азања, Младеновац, Аранђеловац, Власотинце, Ћуприја, Смедерево, Крњево, Браничево, Пећинци, Косовска Митровица, Велика Иванча, Попинци, Прибој, Звечан, Нови Пазар, Трстеник, Топола, Бели Поток, Владичин Хан. БиХ РС – Добој, Мркоњић Град, Брод, Пелагићево, Горњи Теслић, Теслић, Србац, Бијељина, Бања Лука, Нови Град, Рогатица, Брчко, Вишеград, Дервента, Прњавор, Челинац, Невесиње, Братунац, Александровац, Приједор, Требиње, Шипово, Дубраве код Градишке. Ф БиХ – Сански Мост, Зеница, Кисељак, Кладањ, Живинице, Тузла, Сарајево, Мостар, Доњи Вакуф, Бусовача, Живинице, Калесија,Завидовићи, Винац, Симин Хан. Хрватска – Загреб, Славонски Брод, Задар, Супетар, Сесвете, Осијек, Ријека, Чаковец, Лички Осик. Македонија – Тетово, Битољ, Скопље, Прилеп, Ранковце, Штип. Црна Гора – Подгорица, Будва, Бијело Поље, Пљевља, Никшић, Цетиње, Тиват, Беране. Чешка Република – Брно. Словенија – Врхника, Падна. Бугарска – Пловдив. Аустрија - Lasee (Ласе), Беч. САД - Clearwater, Florida. Јапан - Kјото, KiyosuCity. Јужна Кореја – Сеул. Швајцарска - Лоцарно-Тицино. Њемачка - Франкфурт на Мајни. Канада – Ванкувер.