Песме Лазара Грујичића на међународном књижевном конкурсу

На IV међународном књижевном конкурсу „Краљевство Бијелих Рада“ који је део пројекта „Европа за културу, Култура за Европу“, а такође и део званичног програма манифестације „Ратковићеве вечери поезије“ ученик III2 разреда Лазар Грујичић освојио је врло запажене резултате и његов поетски рад ће се наћи у овогодишњем зборнику.

Књижевно вече Радована Обрадовића

У Свечаној сали је у среду, 12.4.2017. године, у организацији Књижевне заједнице Ваљева, одржано књижевно вече песника Радована Обрадовића. Поезија коју пише Обрадовић, песник и пуковник у пензији, је родољубива са пуно историјских чињеница, али у лирском духу, прожета дубоком емоцијом. Вече је отворио хор наше Школе, који води Биљана Тодоровић, професор музичке културе, уз песму „Тамо далеко“. Након огромног аплауза хору и песми, поезију је читала Светлана Јевтић Петронијевић, председник Књижевне заједнице Ваљева, док је водитељ програма била Драгана–Дада Радовић. О аутору и његовом делу говорили су и Драгољуб Ивановић, сликар, Александар Дивац, професор машинства у пензији и Добрила Узелац, уметница. Наши ученици, који су пажљиво слушали поезију, имали су прилику да присуствују јако надахнутом рециталу.

„Књижевна сцена младих у Ваљеву"

Песничка реч младих

 

 

У младости се облачимо у дуге и идемо храбро као звезде.

 

Емерсон

 

У понедељак, 24. октобра, у 19:00 часова у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ одржано је књижевно вече под називом „Књижевна сцена младих у Ваљеву". Млади у Ваљеву покушавају да пронађу најбољи пут за представљање свог уметничког стваралаштва. Говорило се о њиховом стваралаштву, проблемима на које наилазе, разликама у проналажењу решења, о примерима из прошлости и перспективи.

Ово вече је својеврстан допринос напорима да се подрже, сачувају и помогну млади талентовани писци, али и промовишу и они који иако су сасвим млади, имају иза себе већ створена књижевна дела која чекају да буду објављена. Песничка школа Основне школе „Нада Пурић“, коју води Драган Павловић, професор књижевности, библиотекар Школе, имала је да представи неколико чланова.

Владимир Ђурђевић, ученик IV разреда економске школе до сада је објавио две збирке. Главна мотивација за писање му је љубав,јер да нема љубави ништа не би имало смисла, те се њеогова друга збирка зове „Ја те не волим“, чиме он заправо исказује љубав вољеној особи. Још једна песма под називом Дете створено од маште и снаје привукла пажњу, јер је она заправо описивала Владимира онаквог какав јесте.

Ивана Вујић је студент, објавила је књигу која је једним делом и њена аутобиографија, а у њеној реализацији доста су помогли наставници који су открили њен таленат и уједно постицали да напредује.

Представници Школе били су Јован Рајовић, I разред, Лука Митровић, V разред, и Елена Букумирић, VII разред, које је надахнуто представио њихов ментор, Драган Павловић. Они су својим кратким, али садржајним песмама показали да свако ко воли књиге и лепо разуме и укршта риме може написати песму. Није ли на крајусвако од нас песничка душа својствена себи на неки посебан начин, сваког од нас одликују друге ноте, а можда и неки други линијски систем.

Посебна нота ове вечери био је гимназијалац Немања Грујичић, сада већ бивши члан наше песничке школе, који је на прагу објављивања своје прве збирке песама. Он пише о реалности и различитом схватању људи у сваременом добу, али и другим дискутабилним темама којима доста критикује, али и хвали.

Дружење са младим песницима и присутним гостима међу којима су били поносни родитељи, баке, деке, наставници, критичари, као и млађе генерације које ће се можда тек остварити у овим улогама, протекло је у пријатној атмосфери. У првом делу вечери су се представљале и промовисале књиге, док се у другом разговарало о њима. У том другом сату нашле су се похвале, благе критике и охрабривање да наставе даље, јер они своју утеху и спас проналазе у писању, а пут до звезда је неизбежно трновит за овако младе, а тако здреле људе.

 

Сања Петровић VIII1

 

 

Књижевна олимпијада 2016.

У недељу, 15. маја 2016.године, у Сремским Карловцима одржано је такмичење из књижевности за ученике осмог разреда. Из Школе је учествовао Немања Грујичић VIII1 освојивши четврто место са 16 поена. Ученика је за такмичење припремала предметни наставник Рајна Бранковић.

 

Књижевно вече Немање Грујичића поводом Дана школе

У среду, 16. 3. 2016. године у свечаној сали ОШ “Нада Пурић“ одржано је књижевно вече младог писца, ученика осмог разреда наше Школе Немање Грујичића, пропраћено музицирањем талентованих  ученика Таре Димитријевић, виолина и Младена Ђокића, гитара. Тара је отворила књижевно вече, најпре Бетовеновом „Одом радости“, а Младен је на гитари свирао Каркасијеву „Етиду“ Опус 62, број 2. Пред бројном и изузетно заинтересованом публиком надахнуто су говорили Немањини наставници. Тако је Негосава Јовановић, професор разредне наставе, сада у пензији, са пуно емоције и љубави према свом ђаку, подсетила како се креативна и надарена деца одмах препознају, и како њихово стваралаштво својом изузетношћу и дубином  зна да збуни њихове васпитаче и учитеље. Након свог топлог и искреног говора који је пробудио емоције међу присутнима, учитељица Нега је поклонила књигу свом бившем ученику. Рајна Бранковић, професор српског језика и књижевности говорила је о Немањиним првим наградама за прозу на конкурсима, као и о радости тог тренутка, о њиховим сусретима са познатим писцима, као и његовој дечачкој радозналости и ширини. Драган Павловић, библиотекар, након подсећања да наша Школа посебну пажњу посвећује надареној и талентованој деци путем многобројних секција и недавно започете „Песничке школе“, прочитао је есеј и књижевни приказ Немањине поезије. Овом приликом прочитао је и неколико Немањиних песама („Аутобиографија“, „Ловћенски Нутри-булит“ и „Гоген“) које су од публике зарадиле дуг и искрен аплауз. Посебну лепоту вечери приредили су гимназијалци, који су дошли заједно са Миленом Милисављевић, професором српског језика и књижевности, и уручили поклон младом писцу у жељи да им се талентовани писац придружи идуће школске године,те да заједно наставе литерарно дружење. Такође је Сања Петровић, ученица VII2 у своје име и име својих другара који се друже са Немањом на различитим такмичењима уручила леп поклон младом писцу.

Књижевно вече Немање Грујичића

Позивамо Вас

У Свечану салу Основе школе „Нада Пурић“

у среду, 16. III 2016. године, у 18.00 часова на

 


књижевно вече

Немање Грујичића, ученика VIII разреда.

 


Уметнички програм:

Теодора Поповић, гитара;

Младен Ђокић, гитара;

Андријана Матић, флаута;

Тара Димитријевић, виолина.

 

Говоре:

Негосава Јовановић, професор разредне наставе;

Рајна Бранковић, професор српског језика и књижевности;

Драган Павловић, библиотекар.

 


Посвета


Кад се сво злато истопи,

кад се сви дијаманти претворе у прашину,

кад сво богатство пропадне,

и даље ће ти остати

дукати од мојих речи.

 

Општинско такмичење из књижевности - Књижевна олимпијада 2016.

Одговори које налазимо у књижевности зависе од самих питања која постављамо. – Маргарет Етвуд
Књижевник има само једног учитеља: то су сами читаоци. – Николај Васиљевич Гогољ
Књижевност не представља моћ, књижевност говори о разумевању, о срећи живљења и ужитку проматрања и постојања кроз речи. – Орхан Памук

У суботу 5. 3. 2016. године одржано је Оштинско такмичење из књижевности у ОШ Милован Глишић. На овом такмичењу ученице седмог разреда постигле су следеће резултате: Катарина Мирковић I место, Теодора Алексић II место, Александра Вићентић III место и Сања Петровић III место.Оне су се пласирале на Окружно такмичење, а Немања Грујичић VIII разред, на основу претходних резултата има директан пласман.

 

Школско такмичење из српског језика и књижевности 2016.

У уторак, 23. 2. 2015. године, у Школи је одржано школско такмичење из српског језика и књижевности. На такмичењу је учествовало 9 ученика V разреда, 7 ученика VI разреда, 5 ученика VII разреда и 3 ученика VIII разреда.

На Општинско такмичење су се пласирали Маша Јовановић, Оливера Филиповић, Јана Јовановић, Никола Николић, Валнтина Вукомановић – ученици V разреда; Андријана Павловић, Јелена Новокмет, Ивана Барзетовић и Лука Станић – ученици VI разреда; Катарина Мирковић, Теодора Алексић, Сања Петровић и Александра Вићентијевић – ученици VII разреда.

Честитамо ученицима и желимо им пуно успеха у даљем такмичењу, као и њиховим наставницима Рајни Бранковић, Љиљани Павловић и Мирјани Смоловић!