Упознавање омиљеног писца

Многи од нас су у детињству имали жеље да упознају неку познату личност која нас је задивила својим делом. Да таква искрена дечја дивљења нису прошла, показао нам је ученик Филип Марковић III1.

            Овај радознали дечак и велики љубитељ књиге рано је заволео чудесне загонетке Уроша Петровића и постао његов велики поштовалац. Данас, са свега девет година, он помно прати свет Урошевог писања и богати своју кућну библиотеку новим издањима. Колико воли чудесни свет загонетки и како их са лакоћом одгонетне и уплови у свет тајни, показао нам је и у школској библиотеци. Тада је, приликом обележавања Дана матерњег језика, Филип својим другарима представио стваралаштво Уроша Петровића, показивао им његове књиге и читао загонетке.

            Знајући за Филипову љубав према овом ствараоцу, Филипова учитељица, Слободанка Ашковић, одлучила је да га са собом поведе на семинар НТЦ систем учења, који је реализован 19. марта 2018. године у Основној школи „Десанка Максимовић“, и тако му пружи прилику да упозна Уроша Петровића. Било је то за Филипа остварење сна!

            Како то обично и бива када смо јако узбуђени, Филип није могао да пита свог омиљеног писца све што је желео, али је осмех окитио његово лице. Када су се утисци мало слегли, Филип је одлучио да подели своје усхићење и написао нам је кратак састав.

            Дивимо се Филипу Марковићу и позивамо децу да, као и он, откривају шаролике светове књига и богате своје мисли и машту.

 

**********

 

            Били смо први разред када је учитељица донела књигу Уроша Петровића и почела да нам чита загонетке.

            На први поглед ми се свидео изглед књиге, а загонетке су ме све више привлачиле. Истог дана када сам од учитељице сазнао где могу да се купе рекао сам то мами, тати и баки. Већ сутрадан сам од баке добио прву књигу. Од тада за рођендане, празнике, добре оцене на поклон добијам по једну.

            Из дана у дан жеља да упознам Уроша Петровића била је све већа и већа. Из радозналости сам упитао учитељицу где ће гостовати у Ваљеву. Дан када сам га упознао био је 19. март 2018. године и памтићу га до краја живота. Учитељица ме је повела у Основну школу „Десанка Максимовић“. Када сам га угледао срце ми је лупало брже него обично. Трема и срећа су се преплитале. Од учитељице и Уроша сам добио нову књигу. Серијал Марта Смарт је био попуњен. У тренутку упознавања са њим и потписивањем књиге за успомену једном деветогодишњаку срце је било веће од ПЛАНЕТЕ.

            Као и увек, препочујем вам да читате његове књиге.