Антивирус програми

Антивирус програм или антивирус је рачунарски програм који се користи за заштиту, идентификацију и уклањање рачунарских вируса и осталих малициозних софтвера (malware), који могу да оштете рачунарски систем.

Антивирус је програм чија је намена да препозна и спречи учитавање и извршавање вируса.

Постоји велик број антивирус програма које се могу инсталирати на рачунар ради заштите, али се не треба заваравати да ће се инсталацијом било ког антивируса решити проблем са вирусима и да се од тог момента може безбедно сурфовати.

Да би антивирус радио свој посао неопходна је његова стална надоградња и освежавање базе података о могућим заразама (дефиниције вируса) које се појављују свакодневно и у великом броју.

У случају да на рачунар доспе неки нови вирус, тада антивирус у својој бази још увек не садржи дефиницију тог вируса и није у стању да га препозна и уклони/спречи.

Антивирус програм се састоји од неколико рачунарских програма који покушавају да пронађу, спрече и уклоне рачунарске вирусе и малициозне програме (malware ).

Савремени антивирус програми се дизајнира тако да систем штити од што већег броја различитих могућих малвера, као што су црви, фишинг напади, бекдор, руткит, тројанци..., али произвођачи антивирус програма нису у могућности да креирају базу са свим могућим вирусима који постоје.

Како раде?

Антивирусни програми раде тако што скенирају фајлове које покренете у потрази за кодом (програмом унутар програма) и ако нађу код који одаје присуство вируса они забране покретање зараженог програма. Фајлове који су већ заражени чисте тако што једноставно унутар зараженог фајла бришу код за који су сигурни да је вирус.

Антивируси имају базу кодова вируса које су произвођачи антивируса успели да набаве.
Антивируси једноставно траже кодове које имају у својој бази, тако да ако сте заражени неким новим вирусом,
антивируси неће открити ништа или ће га открити као "могући вирус" који наравно неће успети да очисти.
Из овога можете и сами да донесете закључцак да ни један
антивирус није савршен.

Антивируси су програми који су направљени да штите ваш рачунар, имају задатак да спрече инфекцију вашег рачунара као и да очисте заражене фајлове уколико се већ десило да је ваш рачунар напао неки вирус.

Симптоми инфекције

Како препознати да је рачунар заражен вирусом?

Уколико приметите да ваш рачунар ради другачије него иначе, да ради спорије, да вам се појављују разни прозорчићи који до сада нису, будите скоро сигурни да је вашем рачунару потребна адекватна заштита јер је заражен вирусом.Потребан вам је један од антивирусних програма који ће да заштите ваш рачунар и вратити га у првобитно стање.

Бројни су знаци који указују да вам је компјутер заражен. Ако примећујете да се чудне ствари дешавају вашем компјутеру, као што су:

 • Неочекиване поруке или слике које се изненада појављују
 • Неуобичајени звукови или музика који се појављују насумично
 • Мистериозно отварање и затварање ЦД-РОМ-а
 • Програми се изненада стартују сами од себе
 • Добијате обавештења од firewall-а о покушају неких апликација да се конектују на интернет, иако ви то нисте иницирали,

Поред тога, постоје и неки типични знаци који указују да је ваш компјутер заражен путем мејла:

 • Ваши пријатељи вас обавештавају да су добили емаил-овеса ваше адресе које ви нисте послали
 • Ваш маил-боx је препун порукама без адресе пошиљаоца

Овакви проблем, међутим, не морају бити узроковани вирусима. На пример, заражене поруке које наводно стижу са ваше адресе могу бити послате са другог компјутера.

Постоји низ других симптома који указују да је ваш компјутер можда заражен:

 • Честа “замрзавања” компјутера или појављивање грешака
 • Компјутер успорава када се програми стартују
 • Оперативни систем не може бити учитан
 • Фајлови и фолдери су избрисани или је њихов садржај измењен
 • Светло на вашем хард диску трепери учестало
 • Претраживач се блокира или лоше ради, нпр. не можете да затворите прозор апликације

У 90% случајева набројани симптоми указују на хардверски или софтверски проблем. Иако је мало вероватно да су овакви симптоми узрокованивирусом, треба урадити комплетно скенирање компјутера антивирусним програмом.

Кад је први пут направљен анти вирус програм?

Први вирус који је заразио PC рачунар, откривен је 1986. године.

Прво уклањање једног рачунарског вируса извршено је 1987. године Бернт Фикс, а радило се о једном од првих вируса—Виена.

Шта је битно код избора антивирус програма?

· Ниво заштите

· Ефикасност (ефикасан и брз рада овог софтвера)

· Лакоћа инсталације и подешавања (лака и једноставна)

· Једноставност (једноставни за употребу и не изискује константно одрзавање )

· Ажурирање антивируса (могућност аутоматског ажурирања)

· Подршка (преко интернета или телефона)


Анти вирус програми

Аваст (Avast)

avast! freeАваст је бесплатни антивирус који је врло популаран. Аваст у својој бесплатној варијанти има највише могућности јер ће заштити ваше податке, фајлове, фолдере, пошту, па чак и инстант месинџер сервисе.Аваст је у стању да детектује чак и нове вирусе и малвере који могу угрозити ваш компјутер. Овај бесплатни антивирусни програм је одличан антивирус програм. Приликом инсталирања за бесплатну верзију потребна је регистрација корисника која треје годину дана. Аутоматски се надоградјује.

Захтевност:
-Processor Pentium 3
-128 MB RAM меморије
-200 MB слободног простора на хард диску

Oficijalni sajt: http://www.avast.com/

Download: http://www.avast.com/free-antivirus-download

AVG Anti-virus

Врло популаран програм који је већ је дуже време присутан на тржишту. Постоји у комерцијалној и бесплатној верзији. Бесплатна нуди основну заштиту за кућне кориснике. Најважнија карактеристика му је, разумљиво и једноставно уклањање вируса и осталих непожељних програма и датотека. Има уграђену заштиту од „опасних“ интернет страница скенирањем одабраних линкова, при чему врши скенирање свих резултата претраживања који се направе у познатим претраживачима (Google, Yahoo, MSN). Оно што овом антивирусном програму иде у прилог је веома често аутоматско надограђује и брзо скенирање. Скенира и линкове са Фејсбука па тако можете бити сигурни какве сајтове посећујете.

Захтевност:
-Intel Pentium 1.8 GHz процесор или бржи
-512 MB RAM меморије
-550 MB слободног простора на хард диску

Oficijalni sajt: http://free.avg.com/ww-en/homepage
Download: http://free.avg.com/ww-en/download-free-antivirus

Avira AntiVir Personal Edition

avira antivirЈедноставна инсталација, веома добар скенер и ефикасно отклањање вируса су карактеристике овог антивируса. Овај антивирус не укључује веб или имајл скенирања, то је доступно само за плаћене верзије.

Недостатак овог антивируса је у томе што га треба додатно конфигурисати након инсталације, што може бити напорно за почетника. У себи садржи неколико компоненти које се могу опционо инсталирати. Ове компоненте нуде заштиту у реалном времену.

Један од најбољих бесплатних антивирус система. Прати активности на вашем рачунару, аутоматски врши надоградњу, проналази тројанце и вирусе.

Захтевност:
-Pentium 266 MHz или бржи
-250 MB RAM меморије
-100 Mb слободног простора на хард диску

Официјални сајт: http://www.avira.com
Download: http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus

Panda Cloud Antivirus

Panda Cloud антивирус је од скоро на тржишту и за кратко време се доста прославио. Како му и само име каже, овај антивирусни програм, фирме “Панда” је небески. Наиме, његова иновативност и лепота лежи у томе да се заштита од вируса врши по принципу клијент-сервер. Овај антивирус нуди заштиту у реалном времену уз помоћ врло лаганог клијент-програма, који ће вашем рачунару омогућити рад у нормалној брзини, без успоравања, а ви ћете ипак бити заштићени, али са сервер-рачунара, тј. са неба.

Карактеристике овог анти-вируса су: мала и једноставна инсталација, једноставан и атрактиван интерфејс, бешумност при раду компјутера.

Захтевност:
-64 MB RAM memorije
-100 MB slobodnog prostora na hard disku

Официјални сајт: http://www.cloudantivirus.com/
Download: http://www.cloudantivirus.com/en/downlo … virus/free

Bitdefender Free Edition

Један од најефикаснијих антивирус система за бесплатну заститу и проналажење вируса. Осигурава откривање и уклањање вируса и других стетних програма.

За разлику од плаћене верзије бесплатна верзија овог антивируса је доста осиромашена. Овај антивирус је добар у отклањању вируса али му је највећа мана што нема реал тиме скенер. Интерфејс је приступачан, а антивирус не прави неке потешкоће приликом корисћења рачунара.

Захтевност:
800 MHz или бржи
256 MB RAM меморије
170 MB слободног простора на хард диску

Офиcијални сајт: http://www.bitdefender.com/
Download: http://www.bitdefender.com/world/solutions/free.html

Kaspersky

Веома ефикасан борац у проналажењу вируса, малвера, тројанаца и осталих штетних програма. Касперскy антивирус можете бесплатно испробати 30 дана (триал версион).

Официјални сајт:http://www.kaspersky.com/

Download http://www.scanwith.com/download/Kaspersky_Anti-Virus.htm

NOD32

NOD32 се одликује широком применљивошћу, ради и на десктопу и на преносивим рачунарима, без негативних последица у виду опадања меморијских ресурса и системских перформанси.

Официјални сајт :http://www.eset.com/

Download :http://www.scanwith.com/download/NOD32.htm


Бесплатно онлајн скенирање

Могуће је да заштитите свој рачунар од претњи са интернета и без преузимања (download) посебних антивирус програма.

Постоје бројне веб стране на којима вам је омогућемо бесплатно онлајн скенирање рачунара.

Trend Micro HouseCall

1.Trend Micro's FREE online virus scanner
Trend Micro HouseCall је апликација уз помоћ које можете проверити да ли је ваш рачунар заражен вирусима спамовима или другим малверима. HouseCall спроводи и додатне сигурносне провере како би идентификовао и поправио рањивости у циљу спречавања нових претњи. За кориштење Trend Micro HouseCall апликације потребан вам је ActiveX или Java.

Kasperski

2.Kaspersky free online virus scanner
Касперски бесплатни онлине скенер је најбољи начин да сазнате да ли је ваш рачунар заражен вирусима или спамом. Нема потребе да бришете постојећи антивирус програм или да инсталирате нови. И оно што је најважније, можете видети које вирусе ваш програм није приметио!

BitDefender Online Scanner

3.BitDefender Online Scanner
BitDefender Online Scanner је програм за онлине скенирање који сједињује награђивање BiTDefender програме за скенирање. Можете га користити за скенирање системске меморије, свих фајлова на рачунару као и бот сектора, а затим и аутоматски очистити заражене фајлове.

ESET Online Scanner

4. ESET Online Scanner
ESET Online Scanner спада међу најбоље бесплатне онлине програме за скенирање. Лаган је за кориштење, и моћан у уклањању вируса, спамова, адwаре-а, wормс-а, тројанаца и др. са било ког рачунара користећи само веб претраживач.


Антивирус програми на српском језику

Не постоји велики број антивирус програма на српском језику, ипак неке од водећих фирми које се баве израдом антивирусних решења нуде и своје антивирус програме на српском језику.

Касперски антивирус( Kaspersky Antivirus) 2012 на српском

Kaspersky antivirus 2012 је прва верзија овог популарног антивирус софтвера која подржава српски језик и интерфејс на српском језику.

Претходне верзије овог одличног антивирусног софтвера нису имале подршку за српски језик али је нова верзија коначно омогућила и корисницима са српског говорног подручја да уживају у окружењу на српком језику.

Превод интерфејса је коректно урађен а верзија Касперски Антивирус 2012 на српском може да се преузме са следећег линка:Kaspersky Antivirus 2012 на српском

ESET Nod32 Antivirus 4

ESET Nod32 Antivirus је такодје објавио верзију програма на српском језику али тек са својом верзијом ESET Nod32 Antivirus 4.

Иако најновија верзија ESET Nod32 Antivirus 5 још увек нема подршку за српски језик, очекујемо да ће и ова верзија антивирус програма имати своје издање на српском.

Eset Nod32 Антивирус на српском можете преузети са следеће локације:

ESET Nod32 Antivirus 4 на српском

Avast Antivirus 6 na srpskom

Avast Antivirus 6 већ традиоционално подржава српски језик и ово није прва верзија овог антивирус програма на српском.

Avast antivirus 6 на српском можете преузети са следеће локације:

Avast Antivirus 6 на српском

AVG antivirus na srpskom

AVG antivirus program на српском можете преузети са следеће адресе:

AVG Antivirus на српском

Microsoft Security Essentials na srpskom

Као и остали водећи произвођачи антивирусног софтвера, и Мајклсофт је избацио на тржиште свој бесплатан антвирус Microsoft Security Essentials на српском језику.

Овај антивирус програм је доступан за преузимање са локације:

Microsoft Security Essentials на српском

Иако антивирус програми на српском језику не представаљају реткост на тржишту, ипак је још увек велики број произвођача антивирус софтвера који нису објавили своје верзије антивируса на српском.

Преузето са http://softverberza.com/antivirus-programi-na-srpskom