Интернет

ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЉЕ И ДЕЦУ

• Научите дете шта је Интернет и како га користити, које су корисне, а које ризичне странице и дајте му до знања да вас увек може све питати;

• Детету одредите и ограничите време за коришћење Интернета – приоритет  су задатак, учење, учешће у кућним активностима и сл;

• Подстакните дете да размишља сопственом главом у виртуелном свету онако како то чини у стварном животу;

• Озбиљно упозорите дете на могуће опасности на које може наићи у чату и научите га како ће се понашати и комуницирати с незнанцима;

• Повремено проверите које странице дете посећује, упознајте његове он-лине "пријатеље" и погледајте о чему расправљају;

• Ако сте приметили да се дете повлачи у себе, избегава вас, мења своје понашање, постаје тајновито,разговарајте с дететом, имајте стрпљења и времена, реците шта вас мучи, чега се плашите и подстакните га да вам се повери;

• Забрана служења интернетом, викање и телесно кажњавање детета које одлута на лоше странице или склапа лоша интернет "пријатељства" није решење.

 

ПРАВИЛА ЗА ДЕЦУ

Драга децо, сигурни смо да већ пуно тога знате о Интернету и да ћете још пуно тога научити сами и уз помоћ родитеља и својих наставника.

Но, како бисте били сигурни и добро се забавили са својим виртуелним пријатељима, пажљиво прочитајте и научите ова кратка правила.

ЗА РОДИТЕЉЕ

БЛОКИРАЈТЕ ЗА СИГУРНОСТ

Ефикасан начин борбе против нежељеног садржаја на Интернету јест блокирање приступа неким страницама.

Ова метода рачунар претвара у снажан алат за учење

Две су основне групе "Криминалаца" на Интернет

Једној су занимљива примарно деца, било ради директног искоришћавања (педофилија, отмице итд), било ради прикупљања података о родитељима.

Другој групи припадају они који не "дискриминишу", већ су им потенцијалне жртве апсолутно сви који сурфају Интернетом.

Метода и начина одбране од њихових напада има заиста много, а најефикаснији је једноставно избегавање проблематичних страница.
Windows Vista има уграђену могућност блокирања приступа одређеним web страницама, као и могућност одређивања времена када дете сме сурфати, а када не.

Заштита се лако активира у подешавањима User Accounts које ћете пронаћи у Control Panelu. Изаберите Set up parental Controls и кликните "On, enforce current settings". У Веб фи лтер обавезно поставите ниво заштите на High уколико ваше дете још иде у ниже разреде основне школе. Желите ли се осигурати да се дете рачунаром служи само за учење, изаберите опцију "Onli allov vebsites vhich are on the allov list "те потом дефинишите подобне веб странице у листи Alloved.

Овде можете подесити и у које дане и у колико сати ваше дете сме приступати интернету, ограничити преузимање датотека, па чак и тип игара те програма које дете сме користити.
Захваљујући овом типу заштите, дете ћете без бојазни моћи оставити само за рачунаром на краће време. Но упамтите: кључно је да родитељи сурфују с млађом децом, баш као што је важно да учествују и у свим осталим дечјим активностима.

Windows XP нажалост немају уграђену такву врсту заштите па ћете морати употребити неки од програма описаних у поглављу "Програми за заштиту ". Делимичну заштиту без додатних програма можете постићи на следећи начин. Отворите Internet Explorer па на менију Tools пронађите "Internet Options" те потом tab Content. При врху се налази "Content Advisor "опција, кликните Enable. Отвориће се опције које су предефинисана врло стриктне и омогућавају сурфање по врло малом броју страница. Зато кликните на "Approved Sites" и унесите списак сајтова којима желите да омогућите приступ. Кликом на Ок морат ћете унети лозинку којом ћете после мењати подешавања. Опрез! Описана метода блокирања непожељних страница функционисаће само у Internet Exploreru. Отворите ли Firefox или неки други прегледач моћи ћете да прегледате све странице без ограничења.

CyberPatrol нуди квалитетне комерцијалне алате за заштиту На Интернету је могуће пронаћи многе изворе са информацијама о заштити

Преузимате ли било какав садржај с Интернета припазите да то чините са проверених извора

 

Сигурност деце на интернету

Иако је Интернет сјајан изум који је у много чему побољшао квалитет живота људи, неизмерно помогао у ширењу знања, његово коришћене не долази без проблема и опасности.

1. Дете, не смете плашити опасностима са Интернета, него га поучити како да их савлада.

2. Жртве Интернета постају деца која су заплашена, несигурна, неупућена и која немају поверење својих родитеља.

3. Едукација и поверење развија код деце осећај одговорности и спремност за сучељавање с опасностима на које евентуално може наићи при сурфовању.

4. Дете је препоручљиво објективно информисати и поучити о предностима Интернета, али и о његовим опасностима.

5. Препоручљиво је да дете прође одговарајуће оспособљавање у школи или у некој од овлашћених институција за савладавање компјутерских програма.

6. Забрана приступа Интернету није решење за ваше страхове, с дететом договорите начин и услове коришћења Интернета.

7. Замолите дете да вам проналази неке од информативних или поучних страница, придружите се детету у том истраживању, помогните му у сурфању.

8. Рачунару је место у заједничкој радној соби или у дневном боравку; како би га родитељ могао надзирати.

9. Пустите дете да само истражује, неупадљиво и врло дискретно надгледајте и повремено проверите које је адресе посетило ваше дете и ко је све посетио ваше дете, поштује ли дете договоре са вама.

10. Научите дете да су правила лепог понашања на Интернету иста или су слична онима у стварном животу.

Интернет и његови бројни сервиси попут e-maila за милионе људи су данас постали свакодневица. Употреба Интернета проширила се на школе и куће,тако да је међу корисницима све више основношколске деце. Према резултатима истраживања, више од педесет посто деце свакодневно се користи  Интернетом, а 27 их је посто било изложено порукама сексуалног садржаја или неком другом облику интернетских претњи.

У већини случајева родитељи нису били присутни приликом дететовог  сурфовања или не знају како осујетити потенцијалне опасности за дете и себе. Родитељи нису информисани о опасностима, а велика већина деце Интернетом сурфује без циља у потрази за занимљивим садржајем. Због растућих проблема овог типа створена је потреба за ефикасном едукацијом деце и родитеља о опасностима приликом кориштења Интернета.

Иако је Интернет сјајан изум који је у многочему побољшао квалитет живота људи и неизмерно помогао у ширењу многих знања, његово коришћење не долази без проблема и опасности. На Интернету се неке ствари једноставно не раде или се раде с опрезом и на тачно одређен начин, а када су деца у питању, намећу се и додатна логична ограничења обзиром на њихове године.

Више можете погледати и на сајту:

http://www.kliknibezbedno.rs/