Прослава Дана школе 2016.

У понедељак, 21. 3. 2016. године прославили смо Дан школе. Свечаност је отпочела обраћањем директорке Ане Савковић гостима, ђацима и колективу Школе. Уследила је приредба у којој су учествовали бројни ученици млађих и старијих разреда, као и ученици специјалних одељења. Свечану атмосферу је употпунило звецкање небројених медаља наших ученика, освојених на многим такмичењима.

 

"Новогодишње чаролије-припрема за прославу Нове године"

У среду, 30.12. 2015. у првој смени у одељењима I1, I2, I3 одржаће се тематски дан.

 

Тема дана:

"Новогодишње чаролије-припрема за прославу Нове године"

 


Српски језик:

- Песма: "Деда Мраз"- Драгомир Ђорђевић (обрада)

Музичка култура:

-Песма: "Јелка"-(обрада)

Ликовна култура:

Срећна Нова година: "Украшавање новогодишњих капа и честитки" (Обрада и вежбање)

Грађанско васпитање:

"Изражавање осећања"

 

Тематски дан реализују учитељице првог разреда Слободанка Ашковић, Милена Миловановић и Драгана Кузмановић у Школској радионици

Новогодишња прослава специјалних одељења

У оквиру новогодишњих празника, ученике којима је потребна додатна образовна, здарвствена и социјална помоћ посетили су дугогодишњи пријатељи наше школе – припадници Баптистичке цркве са гостима из Америке и том приликом им традиционално уручили пакетиће. Такође су нас посетили и представници Ђачког парламента са професорком Иваном Вујић као и ученици II разреда на челу са учитељицом Јеленом Димитријевић који су ученичким прилозима купили потребан дидактички материјал и пакетиће. Задовољни и насмејани ученици су наставили дружење у својим просторијама.

 

Прослава 60 година Школе

Програм прославе 60 година Школе

 

Месец

Активности

Јануар

29. 30. I 2013. – Здрава исхрана

Фебруар

9. II 2013. – Књижевна Олимпијада

14. II 2013. – Изложба играчака прављених од природних материјала

Март

26. III 2013. – Мала Олимијада

Април

29. IV 2013. Ликовна радионица - изложба Породица варјачић

Мај

22. V 2013. – Приредба на страним језицима

20. V 2013. – Мој први концерт

23. V 2013. – Шаховски турнир

Јун

3. VI 2013. Кампања ,,Да се нови живот рађа“

5. VI 2013. – Ликовна изложба ,,Светски дан заштите животне средине“

Септембар

26. IX 2013. – Ликовна изложба ,,Дан чистих планина“

Октобар

8. X 2013. – Мини баскет

9. X 2013. – Креативна радионица – грнчарија

11. X 2013. Забавна олимпијада

22. X 2013. – Изложба и поетски радови,,Здрава исхрана“

Новембар

27.XI 2013. – Изложба ученичких радова

Децембар

3. XII 2013. – Приредба поводом дана особа са инвалидитетом

5. XII 2013. – Музичко вече

27. XII 2013. – Прича о школи кроз слике - изложба фотографија

28. XII 2013. – Свечана академија поводом 60 година Школе

 

Музичко вече

Пуних 60 година јој је

Још увек носи веселе боје,

Кроз њене вене радост тече,

За њу смо приредили ово

распевано музичко вече.

 

Она позитивна трема, али ипак трема, испунила је свечану салу5. 12. 2013. године. Не зна се тачно ко су домаћини а ко гости, односно и нема такве поделе јер сви смо наши. Једни ће свирати и певати, а други уживати и придруживати се уз оне познате песме. Бивши и садашњи ученици и радници школе, професионални музичари, приредили су музичко вече.

И док чланови хора нестрпљиво чекају да се представе, и нико не зна како да почне, директорка школе Ана Савковићкао и увек, одлучно, сталожено и поносно најављује ову активност као једну у низу у овој јубиларној години, али као изузетну, јер је успела да окупи и три генерације ученика наше школе.

У сали је она најбоља публика, усхићена, добронамерна, помало сетна, јер ово што се догађа на позорници буди и неке далеке успомене. То су бивши учитељи, наставници и колеге сада већ одраслих и потвђених музичара.

За почетак, хор и ''Песма школи'' коју је компоновала Биљана Тодоровић, професор музичке културе и дугогодишњи радник наше школе. Позив да се сетимо свих лепих успомена из свога школовања, упутила је Зорица Милић, главни организатор ове вечери и педагог у нашој школи, а овом приликом у улози водитеља програма.

Најпре су се представили наши садашњи ученици који похађају Музичку школу: Младен Ђокић, Андријана Матић, Ленка Ђурђевић, Теодора Поповић, Елена Крстић и Мирко Ранковић. Уз жељу да буду успешни ако им ово буде животни позив, ученици су поздрављени великим аплаузом. А они којима ће ово вероватно бити животни позив су ученице Средње музичке школе Љубица Милутиновић и Јелена Вићентијевић, које су показале да већ имају професионални приступ музици. Коментае већине је био:''Тако смо и очекивали.''

Али оно што нико није очекивао је изненађење које је приредио Марко Томић, студент соло певања. Уз пратњу Лазара Аврамовића, бившег професора музичке културе у нашој школи и Небојше Тодоровића, садашњег професора техничког и информатичког образовања, Марко Томић се одужио својој школи, учитељици, наставницимузичке културе Мирјани Перовоћ, као и свим осталим наставницима, са четири музичке тачке, односно, правим мини концертом. '' Како дете пева'', био је коментар присутних, јер за наставнике њихови ученици остају увек деца. Баш као и за родитеље. Посебно изненађење направио је професор Небојша Тодоровић, јер већина присутних није знала датако добро и свира и пева, па је зато ова тачка морала да иде на бис.

Александра Миливојевић, ученица наше Школе, завршила је Факултет музичке уметност у Београду на одсеку за виолину. Оснивач је групетрио ''Аморосо'' која је већ постигла запажене успехе. За своју основну школу одсвирала је две композиције.

Понајтеже, али велико задовољство је било најавити Воју Милутиновића.Познат је као лекар, рађе прича о спорту него музици, али је у овој области изузетан. Одабрао је да се представи са четири композиције из позовишних представа, за које није потребно наглашавати да је добијао награде.

Даје 60 година довољно дастигну три генерације, покузује нам Трио Голубовић. Господин Милан Голубовић, Јелена Голубовић и Младен Голубовић ( деда, кћерка и унук) сви ученици наше Школе.

А онда нешто што смо наменили свима онима који нису могли да дођу на ову прославу, иако су то желели. За оне који су далеко, али и тамо у свету, са поносом истичу да су ученици ОШ ''Нада Пурић''. Сви у сали запевали су песму '' Моји су другови''.

 

 

Свечана академија

Црквени хор '' Хаџи Рувим'' и диригент проф. Милица Бабамилкић-Степановић, извели су Химну ,,Боже правде“, а Радмила Новаковић, бивши ученик ОШ ''Нада Пурић'' и родитељ бивше ученице, Јелисавете Новаковић, која је била ђак генерације,позвала је директорку школе, Ану Савковић, да се обрати гостима.

Како протокол налаже, следећи се присутнима обратио представник Општине Љубомир Крстић, помоћник градоначелника Ваљева. Истакао је дапросветни радници Ваљева имају ту привилегију да се на највишим нивоима општинске власти налазе њихове колеге професори,који и у тешким временима нађу начин да омогуће да нам се школство развија по најсавременијим стандардима.

Др Зорица Јоцић, начелник Министарсва провете је још један родитељ бившег ученика школе, Игора Јоцића, одличног ученика и успешног такмичара из више области. Она је истакла да је увек постојало много разлога да наша школа буде изабрана за добро школовање деце, и да то потврђују награде на многим такмичењима из разних области.

У име ученика Школе обратила се Неда Весић, председник Ученичког парламента, успешан такмичар из више области, али ирепублички такмичар из књижевности и кандидат за Вукову диплому. Она је рекла да у низу дивних успомена које ће понети из основне школе је и овај дан у коме јој је припала част да све поздрави у име Ученичког парламента Школе, да се захвали свима који су допринели да ова школа ужива велики углед и да они, наши ученици буду поносни што су наши.

Хор и професорка музичке културе Биљане Тодоровић, поводом шездесетогодишњице Школе, спремили су химну, и може се рећи да је ово било премијерно извођење''Песме школи''.

Драмска и рецитаторска секцијау свакој школи, па и нашој,углавном финкционишу заједно. Зато је тешко рећи да ли су познати уметници израсли из једне или друге секције. Али није ни важно. Маја Лукић, завршила основне студије на Факултету драмских уметности у Београду и уписала мастер студије на истом факултету. Kao студент играла је десетак улога у разним позоришним представама, и исто толико на професионалном нивоу. Она је говорила песму Десанке Максимовић, „Непознати гроб“, посвећену народном хероју Нади Пурић, а коју је песникиња као почасни гост говорила при отварању бисте.

Ем су лепи, ем су млади, ем дивно плешу!Наступила је плесна група ,,Студио М“ и ''Кабаре'' – кореографија Јелена Милутиновић. Сара Савић III1, ученица је наше Школе која је 2011. године на Државном првенству у модерном балету у категорији Соло пчелица била прва. До сада је носилац 2 златне, 5 сребрних и 3 бронзане медаље.

Марко Томић (пратња клавијатуре - Лазар Аврамаовић, који је био професор музичке културе у овој школи, и родитељ бивше ученице школе, Мине Аврамовић, сада студента Музичке академије) поново је одушевио присутне својим гласом. То је онај тренутак када се из шапата публике сазна од којих све свечаности је наша боља. Марко је отпевао две песме, и тиме допринео да се овај програм још дуже памти.

На видео биму је приказана презентација Монографије о школи, и све оно што је забележено о њој, или је могло да се истражи на друге начине,а што ће моћи да се прочита ускоро. А филм који уследио је промотивни филм, настао у кино и фото радионици коју у нашој школи води Бојан Селаковић.

А да се за 60 година могу у истој школи школовати три генерације, показали су многи присутни у сали, као и Трио Голубовић: Милан Голубовић,Јелена Голубовић и Младен Голубовић ( деда, кћерка и унук) сви ученици наше Школе.

Александра Миливојевић, ученица наше Школе, завршила је Факултет музичке уметност у Београду на одсеку за виолину. Оснивач је групетрио ''Аморосо'' која је већ постигла запажене успехе. Александра нам се представила са две композиције у пратњи колегинице Виде Вукелић.

А за неке будуће јубилеје стасавају ''неки нови клинци, неки нови клинци''. Међу њима је и Тамара Тимотић. Она осваја награде као рецитатор, у главним улогама у луткарским представама, у балету.

Одличан је ученик. Каже да је тајна њеног успеха у томе што се није заљубила. За њу је њена професорка српског језика Љиљана Павловић написала песму '' Другарска песма'' коју је говорила на смотри рецитатора и пласирала се на Окружно такмичење.

У име генерације 53. године, обратио сеистичући да је прва генерација учила школу у чувеној бараци, и као знак пажњи и захвалности према школи, поклонио је слику бараке, рад групе аутора из те генерације.

На крају програма отворена је изложба фотографија на којима су забележени неки важни моменти у развоју Школе и сачуванеуспомене многих генерација.

 

Наша књига - Монографија ОШ Нада Пурић

 

 

Иако је Свечана академија поводом 60 година ОШ Нада Пурић одржанa 29. 12. 2013. године, права завршна свечаностдогодила се ипак 3. 7. 2014. промоцијомМонографије ОШ Нада Пурић, ауторке мр Ане Савковић. Ова књига је, од саме идеје да буде написана, па до потпуне реализације, изазвала интересовање и пажњу многих бивших ученика, радника, пријатеља и сарадника, а посебно оних који су још увек ту, и који су се ангажовали да дају свој максималан допринос да ово дело постане огледало ове школе. Ауторка је то више пута истакла и захвалила се свим сарадницима, који су такође нашли своје место и у самој књизи.

Хол школе је на јединствен начин био испуњен позитивном енергијом свих који су дошли да део своје приче пронађу у овој књизи, додају још по које сећање у изненадном сусрету са некима са којима се дуго нису видела, сазнају још понешто о онима који су далеко, али призвани са неке странице или старе фотографије.

Говорећи о Монографији ОШ Нада Пурићпроф. др Миленко Кундачина истакао је да аутор монографије мр Ана Савковић имала истанчано осећање за време и простор, па је кроз 27 добро осмишљених, структурираних и повезаних садржајних целина хронолошки осликала узлазну линију развоја Школе. Садржајно, поступно, доследно, целовито и реално, језиком струке, разумљивим широком кругу читалаца, позанавалаца теорије и праксе васпитно-образовног рада, пратила је оснивање, рад, развој и резултате образовно-васпитног рада Школе.

Монографија је, једна комплетна, у довољној мери истражена и добро написана хроника Школе која има много елемената да уистину буде именована истраживачком студијом емпиријског карактера. Аутор је уложио огроман труд и време да би успешно реализовао свој истраживачки задатак и остварио постављени циљ. Срећна је околност што се за израду монографије Школе прихватио аутор који је имао одређено методолошко знање и истраживачку културу.

По својој структури, садржајности, начину коришћења научних извора, ова публикација може послужити као огледна студија за писање монографија образовно-васпитних установа.

Проф. др Радован Грандић је истакао шири значај овог дела рекавши да је аутор хронолошки пратио друштвене токове у земљи и Колубарском округу и у складу са њима документовао рад и развј Школе. Монографија садржи 27 поглавља. Свако поглавље је, у ствари, посебна садржајна целина, урађена хронолошки, али по обиму и важности неизоставна, по својој многозначности, прилично јасно ограничена почетном и јубиларном годином. Основна одлика текста је документарност и егзактност, без атрибутивног улепшавања. Све што је написано заснива се на одређеним изворима. Друга карактеристика овог текста је обимност, која у великој мери доприноси потпуности.

Стављање рада Школе у контекст функционисаља система образовања у Републици Србији потврда је да је аутор добар познавалац школских прилика и да је уложио велики труд у истраживању и откриомноге детаље који до сада нису били забележени и познати стручној јавности.

Др Мирослав Перишић је овом делу дао изузетан значај нагласивши да историја једне основне школе је истовремено историја једног дела просветне елите и њене мисије. Књига је и део слике Ваљева у периоду од шест деценија.Ту је шездесет генерација ђака и више генерација оних који су њима посвећени, њихов заједнички и појединачни стваралачки допринос видљив у овој књизи кроз преглед објављених радова наставника и ђака, затим ту су њихове бриге, преокупације и задовољства остварена кроз припадност школи.

Култура читања, књига и библиотека, школска штампа, допринос култури града, енергија и потенцијал који деценијама зраче и на окружење, изван ограде школског дворишта – само су неке од тема које су, педантно и сликовито, на основу богато прикупљене фактографије обрађене на страницама књиге која сведочи о интелектуалној и друштвеној снази једне средине.

Читалац ће у књизи мр Ане Савковић наћи много тога што је слика квалитета наставе, часова испуњених знањем и сазнањем, креативношћу, подстицањем и задовољењем маште, али и муком са срицањем првих слова и овладавањем основним рачунским радњама.

Имајући у виду широк истраживачки захват и свеобухватан приступ у обради теме, до високог нивоа доведен поступак систематизације истраженог материјала, уз прецизан језички израз и однегован стил писања мр Ане Савковић, Школа је добила књигу која ће говорити у име свакога ко јој је на било који начин припадао.

Прослава Мале матуре 2014.

У холу Школе, 2. 6. 2014. прослављена је Мала матура. Коментар је непотребан. Слике говоре саме.

Светосавска прослава

Ученици Основне школе ,,Нада Пурић” свечано су обележили 27. јануар, своју славу Светог Саву. Свештеник Драгомор Јовановић освештао је славско жито уз присуство ученика и наставника. Ученици су у оквиру својих одељења припремили пригодни програм и послужење.

Централна приредба је одржана у Свечаној сали Школе, а домаћин славе је била Марина Митровић, професор разредна наставе. Свечаности и ломљењу колача присуствовали сусвештеници Драгољуб Јовановић, Зоран Павловић и Неша Марковић, некадашњи радници Школе, представници Локалне заједнице, Савета родитеља, Школског одбора и родитељи ученика. Следеће године домаћин ће бити Славица Глишовић, професор разредне наставе.

 

Прослава мале матуре

Прослава мале матуре у нашој школи била 31.5.2013. Прослави су поред ученика присуствовале њихове учитељице, разредне старешине, Директор школе и предметни наставници. Вече је протекло увеселојатмосфери уз плес, игру, песму...