Међународни дан матерњег језика

У среду, 21. фебруара 2018. године, у Школи је обележен Међународни дан матерњег језика. Генерална скупштина Уједињених нација 1999. године прогласила је Дан матењег језика као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у Источном Пакистану, протествујући што њихов језик није проглашен званичним. Дан посвећен матерњем језику облежава се широм света, са жељом да се подигне свест о лепоти и значају матерњег језика, као и са циљем уважавања вишејезичности и промовисања језичке и културне разновсности.

            На предлог Друштва школских библиотекара Србије о покретању акције „Читај гласно“, у школској библиотеци Основне школе „Нада Пурић“ Дан матерњег језика обележен је читањем и разговором о језику. Читање у библиотеци почело је у 5 до 12, што симболично представља крајње време да се окренемо неговању матерњег језика, књиге и културе уопште.

            Под слоганом „Ко је савијен над књигом, тај усправно хода“, ученици првог, трећег, петог и седмог разреда дружили су се, размењивали искуства о књигама и читали омиљене песме, приче, одломке и друге књижевне облике. Заједно са ученицима уживали су и старији – Драган Павловић и Слађана Ранковић, школски библиотекари, Љиљана Павловић, наставник српског језика, а ученике је на почетку читалачког часа поздравила и мр Ана Савковић, директор Школе.

            На крају овог дружења ученицу су забележили зашто воле да читају и зашто је читање важно. Њихове топле и искрене поруке красиће школску библиотеку и подстицати оне које у библиотеку долазе да јој се радо враћају.

            Школска библиотека је корисно и забавно место где се учи, траже информације, раде домаћи задаци, пишу семинарски, матурски радови и, пре свега, читају књиге. Због тога се надамо се да ће оваква дружења омилити ученицима библиотеку и научити их да богатство библиотеке користе на прави начин.