Упознавање ученика специјалних одељења са знаменитостима Ваљева

У понедељак 11. јуна 2018. године ученици специјалних одељења су са својим разредним старешинама Горанком Калембер Лучић, Валентином Савић и Јеленом Павловић кренули на четворочасовни излет, у обилазак града.
         Прво смо обишли  Тешњар - стари део града Ваљева и један од његових најупечатљивијих симбола. Налази се на десној обали Колубаре. Састоји се од једне улице која прати речни ток Колубаре и неколико мањих улица које се низ брдо спуштају ка њој.
Потом смо се упутили ка споменику војводи Живојину Мишићу који краси  сам центар града. Центар се препознаје по овом споменику искусном восјковођи из Првог светског рата, по коме је назван центални трг.Ту смо направили мали предах у кафићу на тргу. На неколико стотина метара, налази се споменик наше велике песникиње Десанке Максимовић. Ово је први споменик подигнут у част наше песникиње у Србији, још за време њеног живота, као споменик поезији са њеним ликом. Десанкин венац са спомеником и Трг војводе Живојина Мишића уз трговачку улицу Кнеза Милоша, чине репрезентативну пешачку зону у центру града са бројним кафићима, пицеријама, посластичарницама. Муселимов конак је најстарија сачувана зграда у Ваљеву. Настала је крајем 18. века за потребе муселима, управника Ваљевске нахије.Данас, Муслимов конак је издвојено одељење Народног музеја Ваљево. Потом смо видели споменик  подигнут у част Вука Стефановића Караџића српског филолога, реформатора српског језика, сакупљача народних умотворина и писца првог речника српског језика.
          После велике шетње по граду, уживајући  у сунцу и ведром небу,  уживали смо уз палачинке на кеју Колубаре. Ученици су били одушевљени овим излетом.