Ликовни час у Центру за културу

У уторак, 20. новембар 2018. године, у Центру за културу реализован је ликовни час поводом обележавања Дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Наведена активност, која је била такмичарског карактера, била је намењена ученицима основних школа, са циљем да се код деце подигне свест о безбедности у саобраћају. Организатори активности били су Савет за безбедност града Ваљева и Основна школа „Нада Пурић“.

            Учешће на ликовном часу узели су ученици шест ваљевских основних школа: „Прве основне школе“, Основне школе „Владика Николај Велимировић“, Основне школе „Андра Савчић“, Основне школе „Нада Пурић“, Основне школе „Сестре Илић“ и Основне школе „Милован Глишић“. Екипе које су представљале своје школе састојале су се од осам учесника. У свакој екипи пет учесника је израђивало цртеж на тему саобраћајних незгода и њихове превенције, а остала три учесника екипе су правила маску којом је требало приказати жртву саобраћајне несреће.

            Након поздравне речи Драгана Обрадовића, члана Савета за безбедност саобраћаја града Ваљева, и Ане Савковић, директора Школе, такође члана Савета за безбедност саобраћаја града Ваљева, такмичење је отпочело у 5 до 12, као симбол крајњег упозорења и подстицања на акцију. Ученици су вредно прионули на своје задатке и у наредних сат времена цртали и правили маске. Након завршеног рада, екипе су изложиле своје радове, а њихови наставници су сачинили жири, оценили радове и потом изабрали победника. Победила је екипа Основне школе „Сестре Илић“.

            Сви присутни ученици и наставници који су са њима узели учешће у овој активности добили су похвала за свој труд. Чланови победничке екипе награђени су ваучерима књижаре „Уна“, у вредности од 2000 динара.

            Истраживања показују да је број деце која настрадају у саобраћајним несрећама из године у године све већи. Овакви подаци су узнемирујући и упозоравају нас да се морамо пажљивије понашати у саобраћају и поштовати саобраћајна правила. Надамо се да активности попут ове могу позитивно деловати на ученике и допринети безбеднијем кретању у саобраћају.