Радионица „Безбедна употреба бицикла у саобраћају“

У среду, 12. децембра 2018. године, у Свечаној сали Школе је за ученике петог разреда одржана радионица на тему „Безбедна употреба бицикла у саобраћају“.

            Град Ваљево је укључен у пројекат „City Walk – Градови за пешаке“, кза регионални развој (ЕРДФ) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера из Словеније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Румуније, Бугарске, Чешке Републике, Аустрије и Србије, са намером успостављања и ширења пешачких зона, пешачког и бициклистичког саобраћаја у градовима дунавског региона. Пројекат помаже градовима да смање емисију издувних гасова и буку, постану безбеднија и боља места за живот, да повећавају улогу активног транспорта попут ходања и превоза бициклом. Пројекат такође промовише здраве стилове живота.

            Предавање су одржали експерти Центра за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада – Дејан Таталовић и Марина Спасић, саобраћајни инжењери, а организатор активности и представник Града Ваљева био је Бранко Петровић.

            Радионица је поред илустративне презентације укључивала и размену искустава ученика и предавача. Једна од занимљивих активности са ове радионице била је и додела бициклистичких дозвола ученицима на крају радионице. Тиме су предавачи и организатори желели да се на интераснтан начина захвале ученицима на указаној пажњи и подстакну их да и убудуће буду пажљиви учесници у саобраћају.