Светосавље - светост душе и светлост просветитељства

 

 

 

            Господи, сгреших, прости ме, прими ме, Господи, кајуштаго се и помилуј ме, Боже, милостив буди мне грешному и помилуј ме, Боже, очисти ме грешнаго и помилуј ме, саздави ме и помилуј ме, бесчисла сгреших, Господи, прости ме.

Исповедна молитва

 

Најважнија прекретница у историји СПЦ догодила се 1219. године, када је правослана црква у Србији постала аутокефална. Те године, српски архимандрит Сава Немањић одлази у Никеју код васељенског патријарха Манојла Сарантена и византијског цара Теодора Ласкариса тражећи аутокефалност српске цркве.Године 1219.  православна црква у Србији добија аутокефалност, а Сава бива рукоположен за првог српског архиепископа.

            Осам векова своје крштенице ученици и просветни радници Школе обележили су разним активностима у току Светосавске недеље. Приредбе, изложбе, часови рецитовања, литерарни радови, презентације о животу и раду Светог Саве, панои, тематски дан „Путем првог учитеља“ и „Свети Сава - наш учитељ", ликовна радионица „Задужбине Немањића“, радионица за предшколце „Славски обичаји“, светосавски квиз „ Светосавље у књижевности, историји и традицији“, само су неке од активности које су пратиле припрему Светосавске академије.

 

На здравље и на спасење

 

            Традиционално се на Савиндан у холу школе за ученике млађих разреда и њихове родитеље  организује освећење жита. Уз свештенике и свог вероучитеља Јована Новитовића, ученици првог разреда су говорили „Оче наш“, а затим са осталим ученицима присуствовали обреду примања благослова и освећеног жита. Прослава је настављена у учионицама где се заорила Светосавска химна, рецитовале и певале песме о Светом Сави, такмичило у знању о животу и делу првог српског учитеља.

 

Да се сложи и умножи

 

            Ујасни ми језик мој, спасе мој/ И усне моје отвори/ да узмогнем достојну похвалу принети/ овоме преподобном оцу оцима Сави/ на крају векова који је просијао чудесима/ а чије трудове и подизање/ ко сказати од људи може/ Но оче преблаги, моли се о стаду своме,/ чувајаући отачаство твоје.

Из записа Савиног непознатог ученика

 

            На сајту Епархије записано је да се програм за Свечану академију разликовао од досадашњих и уобичајених. „Драмском минијатуром налик бајкама које баке и деке унуцима причају за лепе снове, коју је осмислио вероучитељ ђакон Јован Новитовић, ученици Основне школе „Нада Пурић“ дочарали су животни пут младог принца Растка Немањића. Принца, који како историографија нигде више не бележи, дворску раскош замењује за тиховање у скромном манастиру, од Господа одабран да свој народ путем Христовим поведе и утемељи његову просвету, културу и мноштво добара, чијем се трајању ове 2019. године навршава осам столећа. Казивана је и молитва Светом Сави, проистекла из пера и срца златоустог Владике Николаја. Химну Светом Сави отпевао је хор предвођен наставницом музичке културе Биљаном Тодоровић.

            Новину у овогодишњем обележавању школске славе донео је Светосавски квиз, иновација вероучитеља Јове, како га ђаци ваљевске „Четврте“ од драгости зову, и наставнице српског језика Мирјане Смоловић. Уз помоћ телефона, а пратећи резултате на видео пројектору, одговарало се на питања везана за живот и мисију Светог Саве. У финалном надметању победила је екипа Студеница. Награђени су сви и, најважније, радост учествовања била је велика.

            Обред резања славског колача обавио је надлежни парох протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, уз саслуживање умировљеног ваљевског пароха проте – ставрофора Михаила Павловића, проте Зорана Павловића и ђакона Јована Новитовића. Добродошлицу гостима пожелела је директорка школе Ана Савковић.

            Према дугогодишњој традицији у ОШ „Нада Пурић“, и ове године уручене су захвалнице члановима колектива који су са својим ђацима освајали награде на такмичењима највишег ранга и допринели успеху школе, као и пријатељима који на разне начине помажу њене активности.

            Домаћица овогодишње школске славе била је учитељица Светлана Арсић, а та част за наредну годину припала је Весни Ивановић, наставници физичког васпитања. Славска свечаност заокружена је свечаним ручком у школској трпезарији.