Међународни дан школских оброка

Међународни дан школских оброка настао је са жељом подизања свести о важности здравих прехрамбених навика међу децом како код куће тако и у школи. У обележавању овог датума  учествује 100 земаља широм света а  ОШ „Нада Пурић“ са својим ученицима као једна од ретких из Србије, узела је учешће низом активности.

Угостили смо нутриционисту Снежану Маринковић из Завода за јавно здравље, која је ученицима трећег разреда приближила шта све подразумева здрава исхрана и како изгледа један здрав оброк или школска ужина. Испред Економске школе били су ученици куварског смера са Милошем Чолићем, професором куварства са практичном наставом, а   Пољопривредну  школу су представили Рада Марковић, професор групе предмета прехрамбене струке и ученици пекарског смера. Средњошколсци су у нашој кухињи месили, пекли и кували како би ученици другог разреда могли да уживају у дегустацији здравих оброка. Ова сарадња је искоришћена и за професионалну оријентацију ученика осмог разреда.

У оквиру верске наставе са ученицима се причало о исхрани у посту, на часу домаћинства је дискутовано о калоријској таблици. Ученици првог разреда су са педагогом ужином прошли кроз свет  и видели како се хране деца на различитим континентима. На мини квизу испитали смо колико деца познају воће, поврће а упознали смо се и са егзотичним представницима који нису уобичајени за наше крајеве. Ученици одељења ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом правили су воћну салату са наставницима, родитељима и другарима из 3/2.  Како је наша школа дом и за ученике из Мексика и Кубе имали смо прилику да видимо и како и шта једу ученици у тим земаљама уз подршку наставнице шпанског језика. На часу енглеског језика ученици старијих разреда су спремали здраве оброке и анкетирали на енглеском наставнике и ученике о ставовима везано за здраву исхрану. На ликовном ученици су илустровали јеловнике и цртали воће и поврће.Ученици су на часовима дигиталне наставе могли да направе мени за недељу дана а предлози рецепата за здраву ужину учествоваће на конкурсу за дечији кувар света.

Comments are closed.